Аверчета

Волен Сидеров заподозря пръста на Бойко БорисовВ драмата не-по-Фройд, настъпила в „Атака“, Волен Сидеров заподозря пръста на Бойко Борисов. Не защото е правил дактилоскопия, сигурно си има свои методи да види „политическия заговор“, както го нарече.

Да видим: има хляб в националистическите партии, особено в криза (виж Германия и опитите за възраждане на някакъв нов нацизъм). Обаче някакси по-модерен, по-докринерски, не така фиксиран антитурски, а просто в името на нова България и Гражданите й за европейско развитие...

През кой път минава това? През най-лесния - смяна на лидера. Кой, ако не Димитър Стоянов, чийто национализъм се е поевропейчил от престоите в Европарламента...

Обезсилването на „Атака“ като аверчето на ГЕРБ започна с „изваждането“ на депутати от строя й. Напуснаха седмина, в момента групата е от 15 души, ще напуснат още. Кръвопускането ще се прави очевидно, докато бройката започне да клони опасно към десет - разрешеният от парламентарния правилник праг за група. (Заслугите тук, както и предишните отцепвания, е редно да се поделят с Цветан Цветанов...)

После преобладаващата част от депутатите - и парите, които ги следват, се преливат към управляващите. Това каналджийство е отработено. Къде другаде да се прелеят, освен в най-пълноводната река.

Филма най-напред го гледаха в РЗС. За да се стигне до прясното онзиденшно изявление на лидера на „Ред, законност, справедливост“ Яне Янев: „Бойко Борисов е най-опитният премиер за последните 20 г. Той е самородно явление. Разбира българската народопсихология и интуитивно взема правилното решение по даден въпрос“.

Съвсем вярно. Всичко разбира. И не само това. Опитва се да направи някакви партийни конструкти, с които удобно, като с „Лего“, да направи една партийно-аверска схема. Ако Георги Първанов оглави БСП, ако Димитър Стоянов овладее „Атака“, ако Доган не е начело на ДПС...

СДС и ДСБ вече са пренебрежимо малки. Но гореизброените партии имат реални шансове да влязат в парламента и при следващи парламентарни избори. Е, на „Атака“ ще трябва да се прелее малко мощ, че на вота за президент и местна власт се видя колко е зазляла (около 207 000 за кметове и общински съветници, около 120 000 за Сидеров).

Онзи резултат през 2006-а, когато Волен Сидеров стигна до балотаж на президентските избори и за него гласуваха близо 600 000 души, няма да се повтори никога повече. Това очевидно е ясно на всички, с изключение на самия него и най-близкото му обкръжение, което оредява не с дни, а с часове.

На ГЕРБ и европейския й а ла-дясно облик не върви националистическата нотка. В „Атака“ има хляб - готова партия, със структури и евродепутати, с всички атрибути както си трябва. Този конструкт може да се съхрани, само да се смени лидерът. Къде по-изискано е да представиш партньорство с Димитър Стоянов - привидно стои по-добре от Волен, отколкото с компрометиралия се с акции като тази пред „Баня Башъ“ Сидеров. (Виждаме, че изведнъж, сега, не тогава, г-н Стоянов се разграничава от нея. А от майка си, която яростно я защитаваше?)

В шоуто с „Атака“ еротично-интимните преживявания на отделните участници са само фонът, на който се играе битката за власт. Но в тази балканска трактовка на „Хамлет“ синът не иска отмъщение, иска да бъде коронясан. Защо кралицата-майка мълчи?

Петър НИКОЛОВ

webcafe.bg