You are here

Аве, рицарю на тишината!

Александър Карагеоргиев

Снимка: © Webcafe.bg

 

Когато вицепремиер поведе показна акция срещу шума в Слънчев бряг и дори арестува DJ, който не оказвал съдействие на властта с главно В, правиш пуканки и се настаняваш удобно, защото знаеш, че скоро предстои голямо шоу.

А и самият Валери Симеонов обеща, че битката за тишината по българските курорти ще се превръща във война. Така че скоро и без това по-скоро равният до момента сезон „Игра на тронове“ ще диша прахта на „Рицарят на тишината“.

Да започнем с това, че няма нищо лошо в политическата позиция на Симеонов по този въпрос. Кой не иска България да има спокойни курорти, които да предлагат релаксираща, семейно ориентирана почивка, когато имиджът на „Слънчака“ напомня повече на Акапулко в силния период на наркокартелите, отколкото на френската Ривиера.

Симеонов е политик, има власт и не среща кой знае каква обществена съпротива по темата. Значи може да си позволи да приложи идеите си в действие.

И така стигаме до прилагането на тази политика. Не, това не е просто политика, това е кръстоносен поход срещу разврата и шума!

Интересно, но Валери Симеонов много държи именно той да е в челните редици на атаката. Буквално. Вицепремиерът прие катарзиса на Слънчев бряг за своя лична мисия, почти като Биляна Гавазова – качеството на българското кисело мляко.

Въпрос на време беше тежката ръка на закона да удари по нарушителите на Слънчака. Симеонов поведе щурма срещу „Оксижен“ и то не в едно, а в две действия – първо дърпа шалтера на дискотеката на Божо Кравата. После мащабните изненадващи (за някои) проверки продължават и по други заведения в Слънчев бряг. Но какво е мащабна акция без арести? Спокойно, имаме. Задържан е DJ-ят в „Оксижен“ за оказване на съпротива.

И понеже клубът също решава да окаже съпротива и въпреки всичко да осъществи обещаното на посетителите тематично парти и концерт, напук на рейда на властта, тя, властта, се връща за втори съкрушителен удар.

Как ще се развие тази война, зависи преди всичко от едно нещо – кой ще успее да улови и направлява наратива.

От едната страна се събужда идеята за тормоза над бизнеса, за репресираните музиканти, за бунта срещу младежите, които искат да се забавляват. Ако не друго, снощният рейд успя да върне малко от българския хип-хоп към корените на самата музика – ъндърграунд, сблъсъци с полицията, A.C.A.B.* и т.н. Акциите на арестувания DJ и на рапъра, който е изпял няколко песни след него – Dim40u, имат шанса да скочат неимоверно, както и фенската им база (вероятно).

От другата страна е Валери Симеонов, който предлага съвсем различна версия на нощната акция – битка срещу субекти като Божо Кравата, които изграждат съмнителния си бизнес, паразитирайки върху успеха на другите (разбирай хотелиерите и туроператорите).

В тази история Симеонов води война срещу липсата на морал, срещу пияните чужденци и срещу лошото име, което Слънчев бряг си е спечелил. В името на едно по-светло бъдеще, когато всички ще са доволни, освен мутрите.

Въпросът обаче е същият, като за всеки пълководец, избрал да води сам атаката – да не загуби главата си преждевременно.

Защото тази излишна показност привлича колкото одобрение, толкова и присмех. Никак не е красиво, когато хората на върха на държавата решат да определят самоволно кои са добрите и кои лошите. А и „Оксижен“ май трябваше да затвори още когато охранителите му пребиваха чужденци, отказали услугите на „служебната“ компаньонка – не защото тонколоните му вдигат шум.

Да спреш музиката на Кравата, звучи също толкова ефективно, колкото да бутнеш барбекюто на Доган.

Дотогава ние сме се заредили с пуканки и чакаме новите приключения, които Рицарят на тишината ще ни предложи. Защото така или иначе политиката ни отдавна е преди всичко за шоуто.

* A.C.A.B = All Cops Are Bastards

kafeneto.wordpress.com