Агенцията за бежанците: Украинците активно напускат страната, близо 100 000 в момента са в България

В хотели са настанени около 60 хил., като близо 35 000 от тях трябва да бъдат преместени в нови бази след 31 май, съобщи Мариана Тошева

Украинските бежанци, пристигнали у нас, са 279 976 души, като от тях 180 783 вече са я напуснали, съобщи във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева, цитирана от БТА. Тя уточни, че за последното денонощие са пристигнали 2496 бежанци, а напусналите България са 2987.

Украинските бежанци активно напускат страната. Този процес тече не само у нас, а и в Полша, Румъния, Молдова, обясни Тошева. Част от украинците се прибират в частите на родината си, където обстановката е спокойна, други групи се придвижват към Италия, Испания, страните от Централна Европа, допълни тя.

У нас в хотели са настанени около 60 хиляди украински граждани, като близо 35 000 от тях ще трябва да бъдат преместени в нови бази след 31 май, посочи Тошева. По думите й в момента екипи от експерти от ДАБ и други държавни ведомства обикалят Черноморието и проучват колко души ще имат нужда от настаняване, както и каква част от тях са от уязвими групи. Мариана Тошева уточни, че хората ще бъдат насочени към други райони на страната, вероятно Северозападния и Южен централен. Тя допълни, че след 1 юни пристигащите украински граждани у нас ще бъдат ориентирани още на границата в коя база могат да отседнат.

До 25 май продължава и набирането на данни каква част от хотелите са склонни да работят по новата програма, чрез която ще получават по 15 лева на ден за настанени бежанци. По думите на Тошева собствениците на бази на първа линия във Варненско категорично настояват украинските граждани да бъдат преместени. В по-нискокатегорийните хотели има собственици, които са склонни да се включат в програмата, като такава готовност до момента са заявили около 38 бази по Черноморието.

Председателят на ДАБ съобщи още, че има леко увеличение на миграционния поток през Турция. От началото на годината регистрираните като търсещи закрила са близо 12 хиляди души. Около половината от пристигналите са от Афганистан, има и много хора от Сирия, допълни Тошева. По думите й има увеличение на мигрантите от Мароко, Алжир и Тунис. Пристигналите са настанени в приемателните центрове на ДАБ в София, Харманли, Пъстрогор и Нова Загора.

https://breaking.bg/novini/agenciyata-za-bezhancite-ukraincite-aktivno-n...