АЕЦ "Белене“ е мол в циганска махала

АЕЦ "Белене“ е мол в циганска махала„А и като сме я докарали до тука, от 2006 година досега да нямаме реален договор, нe е започнала да се строи „Беленe“, защо не са я започнали, като е изгодно, защо не са я направили? Защо не са си подписали ескалации, цени, всичко? И ние, като дойдохме, както... Аз завърших „Цанков камък“, паметника на глупостта в България, и го завърших, защото бяха дадени 800 милиона, трябваше още 120–130 милиона, ако не ме лъже паметта. И го завършихме. Завърших магистрала „Люлин”, завърших „Дунав мост-2”. Почнато, по-добре да дадеш още пари и да го свършиш и да го има, отколкото да го оставиш да стърчи като хилядите сгради, които са започнали на времето”.

С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира последните драми около строителството на АЕЦ „Белене“. Тук само ще уточня, че „Дунав мост“ 2 не е завършен, а магистрала "Люлин" вече преживя ремонт. В началото на изказването си премиерът по-скоро намеква, че строителството на АЕЦ „Белене“ е неизгодно, а в края дава да се разбере, че е по-добре централата да бъде построена.

В неделя пред ТВ7 Борисов почти обяви, че АЕЦ „Белене“ няма да се строи, а в петък пред БНТ в рамките на три изречения каза, че централата няма да се строи, че ще бъде направен референдум за построяването й и че тя е по-добре да се построи. След това заплаши, че ако не  искаме руския реактор, той ще замине за Турция, която едва ли не чакала само това, за да започне бурно производство на ток.

Междувременно в публичното пространство се появи информацията, че реакторът за непостроената централата е готов. Веднага след това беше подхвърлена и тезата, че той може да заработи в АЕЦ „Козлодуй“. Това обаче не можело да стане веднага, а след няколко години.

Прави впечатление, че фактори на най-високо ниво говорят за ядрената енергетика като за търговия с краставици.

Докато премиерът се премяташе в различни посоки, беше уволнен министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, а мястото му беше заето от 33-годишния Делян Добрев, който след няколко дни ще трябва да се изправи пред руския енергиен министър Шматко и ядрените експерти на „Росатом“ и да преговаря с тях. При представянето си като кандидат-министър Добрев съобщи, че от 11 месеца се занимавал с енергетика (от толкова време той е зам.-министър с ресор енергетика) и е запознат с темата. Последното прозвуча доста успокояващо за българските граждани, които са основният източник на финансиране на проекта АЕЦ „Белене“.

Защото въпреки че не се строи, виртуалната централа поглъща огромни средства. От средата на 2009 година, когато ГЕРБ пое властта до май 2011 година, близо 300 млн. евро от парите на българските данъкоплатци бяха похарчени за руския ядрен проект. През това време Борисов неспирно се премяташе от „Няма да строим АЕЦ „Белене“ до „Ако не построим централата, ще загубим“. Веднъж дори каза, че щял да умре спокоен чак когато видел АЕЦ „Белене“ построена, защото иначе българите щели да стоят без ток.

Така че парите си течаха и изтичаха в гьола „Белене“, който продължава да си бъде гьол и до днес. В същото време парите във фискалния резерв свършиха, от все повече места експерти и политици започнаха да говорят за нова „Виденова зима“, а финансовият министър Симеон Дянков, който миналата година обявяваше, че кризата е свършила, се прицели в парите от Сребърния фонд. Те са и последният спасителен пояс за правителството за закърпване на положението до изборите през 2013 година.

България е пред фалит. Българската държава няма пари да покрие елементарните си разходи, а се готви да строи ядрена централа. Ако положението не беше трагично, сигурно щеше да бъде смешно. Строителството на ядрени централи обикновено се извършва от икономики, които са в подем и имат нужда от повече енергия, за да поддържат производството си. Такава е турската икономика, която през последната година регистрира почти 10% растеж. Затова Турция се готви да построи няколко реактора, които да захранват големите й производства. Какво ще захранва АЕЦ „Белене“? Българското производство, което е на ръба на оцеляването ли? Или произведеният ток ще бъде изнасян? Още отсега е ясно, че след всички хвърлени пари на вятъра този ток ще бъде прекалено скъп, за да го купи някой.

АЕЦ „Белене“ прилича на проект за построяване на мол в циганска махала с парите на жителите й. Ползите са, че всички ще се радват по време на откриването, ако такова има, а загубите – че никой няма да влезе да пазарува в него.

На политическо ниво в момента този проект се управлява от хора, които нямат никаква представа от енергетика, а възможността да ги удари ток е въпрос на време. Проблемът не е нито русофилски, нито русофобски. Той е сложен и няма как да бъде решен между мача и белота, с които всеки ден е ангажиран тарторът на нашата циганска махала.

Тома Биков

www.glasove.com