АЕЦ "Белене"-Цената досега

Ilian Vassilev

До този момент - 3,290 милиарда лева. На 19 август изтича срока за подаване на офертите. Този път ще играят ва банк - руско-китайски консорциум, с миноритарно българско участие.
Тези предварителни, твърдо поставяни от българската страна, условия ги забравете. Не случайно и махнаха Петър Илиев. Той поне имаше някакъв срам.
Ще докарат нещата до "компромис", в който българската страна ще се ангажира с някаква форма на "пазарно приемлива" подкрепа - я НЕК да изкупи част от електрическата енергия, я да изгради инфраструктурата, я вкара допълнителни пари в АЕЦ "Белене".
Нещата се промениха- сега Борисов играе за Историята - не му дреме за щетите, които нанася.
Пиарът ще бъде на макс, включително как и САЩ и Франция инвестират. Глупости на куб. Най-много което ще осигурят са кредити от техни Ексим-Банки които да покрият с кредит, стойността на работите или доставките, с които ще се ангажират. НИКОГА няма да се съгласят да бъдат част от акционерна структура.
Последно - знаете ли, кой преговаря зад кадър с руснаците?!
Неизвестният за мен фактор са китайците. Те няма да се съгласят да играят втора цигулка, парите са у тях. Росатом пожизнено не може да извади тези пари.
Накрая пак нищо няма да стане - защото в момента в който видят какво поражение ще нанесе АЕЦ "Белене" на българската енергетика всички други ще се обединят и ще стане страшно.
Но едни пари ще се дадат - досега бяха само към наши комисионери и Русия, сега към групата ще се включи и Китай.

Фейсбук

Tags: