Азербайджан "успокои" Путин: Няма да оставим българите да студуват, ще доставяме газ

Руските заплахи, че ако не направим шлемовете на Първанов, ще живеем на студено, вече са мит

Азербайджан ще доставя за България 1 милиард куб. метра газ годишно. Този ангажимент е потвърден от енергийния министър на страната Натиг Алиев пред служебния ни министър Николай Павлов, съобщават от Министерство на енергетиката. Двустранните отношения в енергийния сектор са обсъдени от Павлов и Алиев на среща в Баку. Това на свой ред беше леден душ за Русия, която ни заплаши, че може да останем на студено, ако не играем по хайдата на Владимир Путин. 

Служебният енергиен министър Николай Павлов е в столицата на Азербайджан заради Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. Тя ще се състои на 23 февруари. В българската делегация са и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и държавните газови дружества. Изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB, е задължително условие за доставката на договорените количества азерски газ.

Павлов е подчертал, че проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България. В момента тече интензивна работа по подготовката на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че строителството на интерконектора да започне в началото на следващата година.

По време на срещата Павлов е уверил, че най-важното е, че проектът е осигурен финансово. По "Европейска енергийна програма за възстановяване" проектът получи безвъзмездно 45 млн. евро. Отделно е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро в бюджета на страната. Тя осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Активно се работи и за осигуряване на допълнително финансиране за интерконектора от структурните и инвестиционните еврофондове. По думите на Николай Павлов след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR в края на миналата година са разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнението на Договора за доставка на природен газ от находището "Шах Дениз 2" между "Булгаргаз" и AGSC.

Министерство на енергетиката, "Булгаргаз" и БЕХ са дали достатъчно гаранции и са убедили партньорите от AGSC в необратимостта и ангажираността на страната ни за изграждане на газопровода IGB в планираните срокове, обясни още енергийният ни министър.

Той виждал сътрудничеството между двете държави и в проекта за хъб "Балкан". Концепцията му е разработена съвместно с Европейската комисия, а проектът е включен в списъка с тези от общ интерес. Според Николай Павлов това ще даде възможност през българската газова инфраструктура реално да бъде транспортиран азерски газ.

Павлов е отправил покана към компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище "Чирен". Той е категоричен, че изграждането на интерконектори и развитието на газовия пазар са приоритет за държавата ни и се влагат значителни средства.

От своя страна азербайджанският министър Натиг Алиев увери, че източниците на газ в страната му са реални. Реални били и възможностите за увеличаване на добива. Той смята, че Азербайджан ще се заинтересува от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Алиев подчерта, че са готови да участват и допълни, че разчитат преди всичко да се включат в проекта за газовото хранилище. Той изрази уверението си, че газопроводът IGB ще бъде изграден в срок.

"България днес се явява лидер в Южния газов коридор", подчерта още той.

Натиг Алиев намира за много интересен проекта за изграждане на регионален газов хъб "Балкан" у нас. Той уточни, че Азербайджан очаква чрез България природният газ от Каспийския регион да влезе и в други страни в Европа, като например в Румъния.

Двамата енергийни министри се обединиха и около идеята скоро да се организира двустранна среща България - Азербайджан за разширяване на сътрудничеството в енергийния сектор.

http://www.faktor.bg