Ако до 2019г. Летището е било печелившо, кое е наложило концесията?

Iva Radeva

#ЛетищеСофия.

Слушам тази сутрин обяснения от уж „специалисти“, които използвайки неразбирането на по-голямата част от хората в сферата на финансите и употребявайки разни специфични термини, се опитват да ни убедят, всъщност колко изгодна е тази сделка за България. Че тя била премислена и дрън, дрън ….
В мен напира ярост.
Като професионалист във финансите, през който са минали десетки проекти също за милиони левове и без дори да разполагам с конкретни данни, първосигнално в мен напират следните въпроси:
• Направен ли е изобщо финансово-икономически анализ на сделката през 2019г. при сключването на концесионния договор и сега при анексирането му, което уж се налага от промяна на икономическите обстоятелства!?!
Най-вероятно не, нито сега, нито преди, а това е задължително. Това е работа за 2-3 дена дори и от един човек, стига да разполага и да му бъдат предоставени всички необходими данни и цифри за това. Анализират се минали състояния, настоящи и бъдещи такива, разиграват се финансови ситуации и стрес тестове;
• Ако до 2019г. Летището е било печелившо, кое е наложило концесията?
Ако не е било, защо не е било?!? Значи имаме абсолютно неправилно управление и после, защо това управление е съществувало? Нямало пари за инвестиции? Защо? Пак нещо не е наред в управлението. Как един концесионер ще го направи по-добре?;
• И след това: 2020г. и 2021г. били трудни, намалял клиенто - потока с 50% и повече. Ами добре намалял, както и при повечето бизнеси по света. Ако е било добре управлявано това летище щеше да може да поеме тези временни загуби.
Да ама то поддържало персонал, имало постоянни разходи, а пък трябвало да прави инвестиции по договор.
Добре де, тази ситуация 10 год. ли ще продължи!?!
И най-големият специалист не може да прогнозира, какво ще стане до края на годината, камо ли да предвижда, че 10 години ще е все същото.
И ако все пак ако някой може да твърди, че 10 години няма да пътуваме, защо тогава следва да се правят инвестиции за разширяване и да се поддържа персонал и постоянни разходи, на практика ненужни!?!
Много въпроси без отговор.
Единственото ясно в случая е, че това е една от многото други сделки, сключени в колосален и престъпен ущърб на държавата и българите, в полза на тесен кръг хора.
Колко ли още такива сделки може да понесе нашата икономика!?!
Надявам се тази да е последната.
 
Фейсбук