Ако на Дьо Кабан му е ясно, че България е на Пеевски, тогава на кого е премиер Борисов ?

Дьо Кабан каза, че че при срещите си с млади българи винаги казвал: 

"Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски".

Интересно, след като на Дьо Кабан му е ясно, че България е на Пеевски, тогава на кого е премиер Борисов?

"Мандатът ми бе белязан от неочаквано събитие, както обикновено се получава с мандата на всеки посланик. Въпреки опитите ни да планираме, се изправяме пред непредвидими обстоятелства", каза в заключителната си реч посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан на среща, организирана от Атлантическия клуб в България. 

 

"В моя случай това бе опитът да се фалира предприятието "Белведере", като за тази цел се използва съдебната система. Сега ще кажа на всички тези, които тогава казаха, че казаното от мен не е дипломатично: Скандалът не произтече от моите думи, а от това, че всичко казано, бе вярно"

Посланик Дьо Кабан призна, че по принцип не е допустимо дипломат да говори така, но припомни също, че не е допустимо страна от Европейския съюз да позволява подобни неща. Той припомни, че в резултат на неговите думи съдия Румяна Ченалова е била отстранена от съдебната система, а изтеклите записи от нейните разговори с бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева са заинтересували всички, "с изключение на споменатите".

"Изключително нагло е – нито й бе предявено обвинение (на Ченалова - б.р.), нито на някой друг", припомни посланикът.

Ксавие дьо Кабан заключи темата, че "превратностите на 2015-а година и провалът на съдебната реформа показаха, че статуквото е много силно и съпротивата е много силна".

"Авторитарните режими първо се опитват да превземат съдебната власт. Виждаме го в някои съседни държави. Свободните хора се стремят към система, която да гарантира, че конфликтите ще бъдат разрешавани само по мирен път, с преговори или с помощта на неутрален арбитър – съдия. Това е основната разлика с тоталитарните режими".

Най-големият проблем на България, според посланика на Франция, е липсата на изследване и осъждане на комунизма.

"Посланиците на ЕС са изненадани от усмивките на социалистите, които поднасят цветя на паметник на диктатора Живков"...

"Тази липса позволява на избягали банкери и на други, които скоро може също да избягат, да ограбят милиарди... Тази липса позволява на политиците да избират един 33-годишен олигарх за шеф на службите, само защото е верен на един бивш ръководител от Държавна сигурност".

Откровенията на френският посланик разкриват задкулисието за цели 27 години назад и в него са кукловодите на Пеевски и Борисов, жалко че САЩ и ЕНП, както и ЕК и ЕС не си спомнят онази изцепка :

„Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа“ – това е заключението на дипломатически доклад посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г. [06SOFIA647]

http://avantage.bg/