Ако си различен от управляващите, по-добре си гледай телевизора

Ако си различен от управляващите, по-добре си гледай телевизора Мога със сигурност да кажа, че ако някои от ония малко по-различни от управляващите няколко общински съветника имат заплатка или средства за оцеляване, по-добре да си стоят вкъщи, в офиса или на някое друго място и да си гледат телевизора,  защото е абсурдно да влизат на заседанията на новия Общински съвет ЕООД ( с наченки за мини ООД, но без ползите - б.а.). Това е съвет- мечта за ГЕРБ и по неволя и със забележка, че гроздето е кисело за т.нар. „Демократична коалиция“ („Дайте власт и на нас“ - СДС, Лидер и ДСХ), къмвластниците от ГЕРБ се прилепиха и плътно отзад (дали по традиция...) и от ДПС и червените им аркадаши от БСП, които май се чудят дали са опозиция, или нещо като далечен роднина на властниците...

Такава  е „веселата“ картинка след Великата октомврийска революция, т.е. след т.нар. ДЕМОкратични избори в Общинския съвет на Бургас.

По време на второто общинско заседание се случиха знакови,но очаквани неща. Както писахме в „Под лупа“, Общински съвет ЕООД или дружинка „Единодушие“ в състав ГЕРБ + СДС+ Атака + ДПС + Лидер + ДСХ + СЕК + БСП замеси едно тесто, което ще бухне под въздействието на маята, наречена интерес. Ако на някой не му е ясно, интересът клати феса, но въпреки интересите, печалбата и в парични знаци, и в политически активи ще се дели само на едно. И дори знаем името на победителя, който ще е в знаменателя. Разбира се, Димитър Николов... За останалите надяващи се ще отбележа, че ще им изтекат лигите, но едва ли ще има блажене, макар че покорно прибавиха своите немалко гласове към онези на кмета или около 1/3 от общия краен резултат. Явно от ГЕРБ четат Алеко и знаят как се правят избори.

Клетва положиха съветниците от НФСБ, които бойкотираха първото заседание, но без  формалния си или неформален лидер традиционния си Валери Симеонов. Той се отметна от ролята си на зрител – разбирай общински съветник-с мотива, че ще има много работа по подготовката на новоучредената партия за парламентарните избори.

Ако си различен от управляващите, по-добре си гледай телевизора Клетва положиха и трима нови съветници от ГЕРБ. Това са Николай Иванов, Георги Чавдаров и Роза Желева. Те влизат на мястото на Магдалена Манолова, която предпочете да остане директор на кметството в „Меден рудник”; на мястото на Диана Йорданова, която стана депутат, и на мястото на Живко Иванов, който също се отказа да бъде съветник и остава шеф на „Спортни имоти, паркинги и гаражи”. Кой е луд да бяга от власт и пари?!

На мястото на Костадин Марков от СДС, който запазва позицията на зам.-кмет по строителство, влиза Таня Рускова от ДСБ, така че интригата за този важен пост отпадна и г-н Марков се мярна в залата спокоен за своето строително бъдеще.

Немалко бяха парадоксите при избор на заместници на председателя на Общинския съвет Снежина Маджарова. Единични бройки, стари муцуни и т.н. заеха места срещу своите колеги в залата на областна управа и дори не оставиха свободно място за кмета Димитър Николов, ако му се прииска да седне на някое заседание на подиума. Разбира се, той работи и отсъствията му вече доста по-рядко ще бъдат забелязвани.

За имена няма какво да пишем, защото по снимката ще ги познаете...

Неприятен вкус на изтъркана ДЕМОкрация остави и разглеждането на Правилника за работата на Общинския съвет.

Абсолютна гавра с правата на избрани от хората на Бургас съветници бе част от текста на правилника, в който бе записано, че решенията на Общинския съвет имат препоръчителен характер?! И тук обаче гласът на т.нар. опозиция от НФСБ не бе чут от колегите им от дружинка „Единодушие“, както ще разберете по-късно, и още много пъти подред, но...

Една от точките в него предизвика дебат в залата. Според чл. 43 в Правилника за работата на Общинския съвет, съветниците ще имат право на реплика, когато са били засегнати от свой колега, едва в края на всяко заседание.

„ Чл. 43. Общинският съветник има право на лично обяснение до 3 минути, когато в изказване по време на заседанието е засегнат лично или поименно. Думата за лично обяснение се дава в края на заседанието по ред, определен от председателя на Общинския съвет.“

Председателят на групата общински съветници от НФСБ Валентин Касабов беше най-яростен противник на това предложение. Според него всеки би трябвало да може да се защити веднага, а не да чака до края на заседанието и аз мисля така, но в ДЕМОкрацията болшинството е като при съветската власт- просто нямаш шанс...

От мнозинството на ГЕРБ се аргументираха с високи морални стандарти или с нещо такова и посочиха, че така няма да се спъва работата на Общинския съвет от размяна на обидни реплики, а и се надяват, че съветниците са интелигентни хора и до подобни екцесии няма да се стига. Така мнозинството в Общински съвет ЕООД прие правилника  с този текст.

Новото мнозинство в Общински съвет ЕООД  наложи лесно своята воля и решения. Със смазващо единодушие съветниците на ГЕРБ и подкрепящите ги сателити отхвърлиха всички предложения на т. нар. опозиция по Правилника за работа на местния парламент. Ситуацията продължи и при сформирането на постоянните комисии, които работят към Общинския съвет.  От Националния фронт за спасение на България се оказаха без свои представители в най-важните комисии - Правната и Комисията по бюджет и финанси, макар че и предложенията им не бяха най-точните и при наличие на двама добри юристи предложиха Георги Дражев за член на Правната комисия...

Макар и удачно да бе предложението на НФСБ за Валентин Фъртунов като председател на Комисията по култура, той бе отсвирен от мнозинството. За сметка на това колегата му от БСП - Бенчо Бенчев, който е известен като строителен предприемач, вече е член на културната комисия. Радостно е, че в Бургас ще имаме ку...ра, каквото и да е останало от името й дори това да са само няколко букви. За култура ми Янко плаче душата...

И така в предвидените в Правилника за работа на Общинския съвет 12 постоянни комисии влязоха едва 4 общински съветника от общо 84 от т. нар. опозиция, ако не броим „опозицията“ на г-н Г.Манев- трети мандат съветник, който дори ще се жалва на областния управител и изрече фразата „ Върнахте Белене“ към своите приятели от ГЕРБ, които активно подкрепи и тук, и в Средец по време на изборите.

Във временните комисии  от 30 места  НФСБ получи никакво участие. Резултат ГЕРБ: НФСБ 30 на 0?!

Ето какво прави Великата октомврийска революция - тоталното съсредоточаване на властта в ръцете на партията ГЕРБ, както и на останалите сателити.

Гласуване  на съставите на постоянните комисии  показа, че вероятно има предварителни уговорки на  ГЕРБ със сателитите.

Ето защо написахме, че е по-добре т. нар. опозиция да си стои в къщи или по офисите и да зяпа телевизорите и да въздиша за времето, когато можеше да променя нещата, но една годинка управляваше с онези, които сега я изклащат с триковете си.

Ех, бедни моя опозиция защо не положи кости в битката за ДЕМОкрация, а ще се мъчиш още четири години... Дано са по-малко, защото освен изпуснатите 22 години ще трябва да прибавим и още 4 в Бургас, а може и повече...

Христо ТОДОРОВ

 Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.