Ако ще подкрепяме през потреблението нечии доходи, то поне да бъдат на съседа български производител, а не на китайските такива.

Ilian Vasilev
 
 
По темата за маските ето най-авторитетния репер - доклад на СЗО от 5 юни - Съвети по носенето на маски в контекста на КОВИД-19. Признавам че бях истински объркан. Като опрат нещата до евиденс - доказателства, те са кът, смесени или противоречиви.
Вижте - в частта препоръки по носенето на маски от медицински персонал - тези от първата линия. Метаанализите показват, че носенето дори на най-съвършените маски /американския стандарт N95/ в зоните на активно лечение и съприкосновение с болни и заразени, не дава статистически значими доказателства за защита срещу вируса /стр.3/file:///D:/WHO-2019-nCov-IPC_Masks-2020.4-eng.pdf . Носенето на маски било полезно по-скоро като "културно изражение" /като признак на култура или външен белег на оценка на населението/ и и защото носенете на маски създавало потребление !?!, което било "източник на доходи за онези, които могат да произвеждат маски в рамките на общностите си".
И сякаш за да замажат конфуза, допълват че всъщност нямало достатъчно информация и изводите не били окончателни. След това пак, нямало евидънс /доказателства/ но голямата част от институции подкрепяли носенето на маски.
Нося маска, не защото съм убеден, не съм, а като знак на солидарност с решението на други с власт, с уплашените мои съграждани, и като съзнавам че истерията един ден може да породи напрежение, което да излезе извън контрол. Но е добре все пак да има логика и основания, особено що се отнася до масовото задължително носене на маски.
Ако ще подкрепяме през потреблението нечии доходи, то поне да бъдат на съседа български производител, а не на китайските такива.
Това което е безспорно обаче е миенете на ръце /със сапун/ и дистанцията.
 
Фейсбук