Алекс Алексиев: ЕС има козове срещу Ердоган, може да удари тежко Турция икономически

Не е изключено в България да има джихадисти, влезли чрез бежанската вълна

„ЕС още се надява, че Ердоган няма да пусне мигрантска вълна, а само бежанци, преследвани по политически причини, но това не се случва. Те идват в Европа заради икономически причини. Като държава, България не може да има частни отношения с Турция, защото сме част от ЕС и НАТО. Много сме малки, но за сметка на това имаме мощни съюзници. Ердоган настоява за безвизово пътуване в ЕС, което няма как да стане, докато не реформира страната си, която е авторитарна и дори се превръща в тоталитарна”. Това заяви пред БНТ Алекс Алексиев от специалист по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Той припомни, че 400-500 компании в южната ни съседка са национализирани от държавата, което показва абсолютно беззаконие.

„Ако Ердоган качи в автобуси мигранти, аз бих сложил реклами в турските вестниците, в които да се обяснява, че може да се търси политическо убежище у нас чрез посолството ни в Анкара. Ние сме малка държава, нито сме богати, нито толкова добре устроени. Полша, Словакия и Унгария отказват всякакви бежанци и не виждам защо и ние не постъпим като тях. Имаме доста случаи, при които турците изпратиха хора, от които не искаха да се отърват. В Германия признаха, че чрез бежанците са влезли стотици джихадисти в страната им. Защо това да не се случва и у нас. Трябва да наоправим всичко възможно това да не се случи. Тези хора идват от култура, която е различна от европейската. В Афганистан за 90% от афганците основен закон е шериата, а мюсюлманките са с половин права. Не трябва да се учудваме, че оглеждат европейките. Неслучайно в Германия почти всеки ден се случват изнасилвания. У нас трябва да се направят лагери със затворен режим докато мигрантите не свикнат с рвопейската култура и с тях не работят психолози”, каза още Алексиев.

„Европа има козове срещу Турция, която е много по-зависима икономически от ЕС отколкото обратното, тъй като има сключен митнически съюз, за разлика от държавите от Близкия изток. Ако той се развали, икономиката ма Турция пропада. Освен това Турция има интерес да остане член НАТО и да използва привилегиите, свързани с въоръжаването. Ердоган не трябва да мисли, че може да прави каквото си иска”, допълни Алексиев.  

Той допълни, че мигрантите не са проблем само в Европа, а и в САЩ, където има около 13 млн. бежанци предимно от Мексико, които не плащат осигуровки и всичко им се поема от държавата. По думите му Доналд Тръмп е спечелил симпатии на много от американците, като е казал, че ще изгони нелегалните мигранти. Алексиев коментира и т. нар. BREXIT. Той е категоричен, че Великобритания иска да излезе от ЕС именно, за да може сама да контролира границите си.  

http://www.faktor.bg/