Алтернативи и анализи: Българският турски поток - 2 - геополитическата груба грешка на премиера Борисов

Последните данни от март 2020 г. за вноса на природен газ от Турция от Газпром разкриха драстичен спад от обичайните 1,4 милиарда до 210 милиона кубически метра на месец, което намеква за сериозни проблеми с натоварването на трите газопровода от Русия до Турция - „Син поток“ и Турски поток 1 и 2.

Има постоянни течове от турски и руски източници на прекъсване на договорите и загуба на приходи, които са в основата на делото на двата газопровода и на техния геополитически причинител.

От края на май доставките на газ по газопровода „Син поток“ престават, като „Газпром“ предлага технически извинения за прекъсването. Няма индикация кога доставките по този тръбопровод ще се възобновят.

Съдбата на доставките чрез Турски поток 1 и 2 е също толкова неясна. Доставките бяха прекратени между 23 и 29 юни, отново на основание „техническа поддръжка“. Потокът на газ се възобнови, тъй като на значително по-ниска база. На 21 юли турската държавна компания Botas, вносител на руски газ, обяви спирането на газовите потоци след 27 юли до 10 август. Новините обхванаха морския сегмент на Турски поток, който продължава към България, но офшорният сегмент ще бъде офлайн, също.

Данните за вноса на природен газ в Турция през последните четири месеца показват, че страната тихо замества руския газ като неконкурентен. Междувременно Botas рязко увеличи покупките на втечнен природен газ от САЩ, Нигерия, Алжир, Катар и новия източник - Мозамбик. Що се отнася до газопровода, Турция премина почти изцяло към газ от Азербайджан и Иран.

Единадесет години след последното прекъсване на доставките на газ от Газпром - ситуацията напълно се обърна - купувачите прекъсват руския газ.

Икономиката и съдбата на сухопътното продължение на Турски поток -2 през България и нататък, включително планираните прогнози за приходите, все още са във въздуха, а изразходваните досега средства рискуват да попаднат в категорията „потънали разходи“.

Ако природният газ в Турция и Гърция, поради алтернативи на доставките на руски газ, струва с 25% по-евтино, отколкото в България, българските потребители масово ще се откажат от основния партньор на "Газпром" Булгаргаз.

Този анализ обхваща само търговската страна на въпроса. Геополитическото има още по-голямо значение.

Европейският съюз предупреди българското правителство, че се впуска в българския участък на Турски поток на свой риск. Оттогава Комисията отказва да поеме ангажимент и да даде зелена светлина предварително на работата на проекта при сегашните транзитни договорни условия.

Брюксел изрично потвърди основната си цел - главните приоритети са интерконекторите, а не тръбопроводите, предназначени изключително за транзит на руски газ.

Вашингтон предупреди Борисов при посещението му.

Държавният секретар Майк Помпео предупреди, че проектите на сушата, които са продължение на "Турски поток-2", са неприемливи за САЩ, а компаниите и инвеститорите могат да бъдат подложени на санкции, тъй като срокът на завареното положение е изтекъл.

Изявленията на секретаря Помпео не оставят място за спекулации: „Подпомагането и подпомагането на руските проекти за влияние върху злоупотребите няма да бъдат толерирани. Излезте сега или рискувайте последствията “.

Това е първият път, когато правителството на САЩ се е справило с проекта Турски поток наравно със своя близнак проект - Северен поток - 2.

Очаква се разпоредбите на Закона за разрешение за национална отбрана от 2021 г. да опишат достатъчно подробно дейностите и компаниите, предоставящи услуги, които ще бъдат обхванати от санкциите в CAATSA. Включително и крайбрежните разширения на Турски поток-2.

Последиците за българския участък на Турски поток ще бъдат незабавни. Банките, които са изразили интерес да обединят 400 милиона евро на Булгартрансгаз, сдържаха офертите си, тъй като застрахователите отказват да ги подпишат. Несигурността, дължаща се на по-суровите санкции на САЩ, предвид новото законодателство, което е напреднало в Сената, не позволява настоящите търговски и политически рискове на „Турски поток -2“ да бъдат смекчени.

Последната надежда на премиера Борисов - канцлерката Меркел, даде да се разбере - Германия няма да отмъсти срещу американските санкции. ЕК направи неясна и обща декларация - която не одобрява санкциите на САЩ - изявление, което е драстично по-малко от подкрепата, която българското правителство очакваше.

Доставчикът на газови турбини за двете компресорни станции в българския сегмент на Турски поток - Solar Turbines - базираната в Калифорния компания ще се съобрази с американските санкции.

Премиерът Борисов и неговият екип отчаяно преговарят с руски дипломати и служители на Газпром за заобикаляне на американските санкции. Обсъждат се различни варианти, включително пряко финансиране от Газпром, преразглеждане на условията на транзитния договор и алтернативни доставчици.  

Юри Пилипсън, ръководителят на Четвъртия европейски департамент - Югоизточна Европа в Министерството на външните работи в Москва, в изявление, цитирано от РИА Новости на 23 март, заяви, че Русия настоява за изпълнението на енергийни проекти и за тази цел не реагира и относно експулсирането на руски дипломати. Винаги е имало отворени канали за интензивна комуникация между Кремъл и Дондуков 1, офисът на премиера.

Единственият коментар от българското правителство досега дойде от министъра на енергетиката Петкова, която предпочете да пренебрегне проблема, използвайки тактика на тривиално отклоняване - това не ни засяга, Балкански поток не е Турски поток.

Ръководството на Булгартрансгаз не направи коментар.

Към днешна дата „потъналите разходи“ в проекта за АЕЦ „Белене“ възлизат на над 1,8 милиарда евро. Досегашните потенциални разходи за българския участък на Турски поток надхвърлят 800 милиона евро.

Като се има предвид политиката на Турция да дисциплинира Газпром и да го принуди да се конкурира с алтернативни доставчици чрез намаляване на вноса, Кремъл ще засили допълнително натиска върху българското правителство да купува повече газ, предназначен за Турция.

Политическата тежест около Турския поток може да даде логично обяснение за отказа на Борисов да подаде оставка и за поредица от статии в руските медии в негова защита.

Оставка най-вероятно ще преустанови работата по Турския поток в България за неопределен период от време. Президентът Путин има силни карти за напомняне на премиера Борисов, че трябва да види работата свършена преди края на мандата му.

Българският премиер хеджира своя геополитически залог при срещите си с президента Тръмп. Вместо да вземе предвид професионалните анализи на риска и пазарите, той избра да следва указанията на Кремъл.

Илиян Василев

https://altanalyses.org/en/2020/07/24/alternatives-analyses-the-bulgarian-turk-stream-2-pm-borisovs-geopolitical-blunder/?fbclid=IwAR3b0wvtr0D4oIAiXva-AIP2PkBa26F7nQ-xdANC4mIRGTQckrqk7akHv0g