Американците посочиха Пеевски като лош пример в доклада си

Депутатът от ДПС Делян Пеевски и неговите медии са дадени като лош пример в доклада на държавния департамент на САЩ. Цитира се становище на Асоциацията на европейските журналисти по отношение на конфликта, който избухна между депутата и журналиста от бТВ Светослав Иванов.

Ето какво пише на стр. 10 за Пеевски в коментирания от всички днес критичен доклад на Държавния департамент на САЩ за България:

 

„През юли Асоциацията на европейските журналисти протестира срещу статия, публикувана в ежедневниците „Телеграф" и "Монитор”, която призова националния телевизия бТВ да „прочисти” себе си от журналисти като водещия Светослав Иванов. Атаката срещу Иванов бе в отговор на въпроси, които той бе задал на бизнесмен за намерението му да придобие част от издателския бизнес на депутат Делян Пеевски, който притежава "Телеграф" и "Монитор".

 

Асоциацията отбеляза, че подобни атаки не са безпрецедентни "в светлината на политическото и икономическото влияние на Пеевски" и че те могат да се разглеждат като "заплаха за журналиста и опит да се окаже натиск върху управлението на телевизионния канал".

 

Макар и скромен за корпулентната фигура на депутата, от този пасаж става ясно, че в САЩ са наясно с политическото и икономическо влияние на Пеевски у нас, а цитирането на Асоциацията на европейските журналисти показва, че Департаментът също споделя това мнение.

 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски съвсем не е безизвестен на Американския департамент, както твърдят изданията му, позовавайки се на различни лобисти, които отказват да отговорят дали получават възнаграждения за услугите си към него. Последния "защитник" на Пеевски - г-н Томас Лок от BGR Public Affairs, който беше цитиран не съвсем точно от медиите му, не отговори на въпроси изпратени му от Фрогнюз.

https://frognews.bg/novini/amerikantsite-slojiha-peevski-kato-losh-primer-doklada.html