Ами ако Меркел се ядоса на своя питомец от Банкя, че злоупотребява с търпението й ?

Иво Инджев

Българската прокуратура, уникален за страна от ЕС наследник на съветската, се (д)оказа все пак производна на чужда воля, според премиера Борисов, цитиран по казуса от бившия правосъден министър Христо Иванов. В телевизионно интервю той разказа (отново, впрочем, но си струва да се отбележи пак), че премиерът Борисов му е забранил да бъде “цапана” чрез разследване прокуратурата на Цацаров, освен ако това не бъде наредено от  Меркел.

Някой може да каже, че Христо Иванов “цапа” херувимската чистота на образа на Борисов. Той обаче е толкова омазан от собствените му приказки  за “мазнинки” и прочее корупционни действия в особено големи мащаби, че разказът на бившия правосъден министър звучи напълно автентично в крак с много други доказателства. Пък и Борисов потвърждава косвено като премълчава.

Знаем, че когато е ядосан от нечие твърдение и не може да го преглътне като истина, той има навика да истеризира, наричайки например моя милост в в телевизионно предаване “идиот” заради твърдението ми за близостта му с Пеевски.

“Хубаво” извинение си е намерил нашият всесилен премиер за безсилието си да скърши волята на ДПС  като властелин на държавното обвинение, използвано за рекет и наказание срещу конкуренти и политически немирници.  А че Борисов спекулира с името на Меркел, при това не само в частни разговори, това (за мен) не е новина.

Позволявам си да припомня своя статия в ivo.bg от 26 август 2016 година, в която се връщам към още по-ранен период от управлението на Борисов, през който той беше започнал да злоупотребява с името на Меркел за свои егоистични цели. Тогава по дипломатически канали, но не много дипломатично, го бяха предупредили от Берлин да престане с тази практика. https://ivo.bg/2016/08/28/защо-борисов-неволно-се-умълча-за-успе/

Види се и в това отношение нашият премиер не си спазва обещанията. И макар че една от управляващите партии в Берлин го подкрепи току-що на европейско парламентарно ниво “самоубийствено” ( по отношение на нейния авторитет в България, превръщайки се в заложник на Борисовото оцеляване за още няколко месеца във властта), никой от нас не знае кога на Меркел ще й дойде наистина до гуша от нейния питомец в София. Ами ако тя реши да “каже” нещо различно от лидера на ЕНП Манфред Вебер?

Във всички случаи Шиши от Банкя успя да оцапа толкова народ около себе си, че му предстои да бере плодовете на цапаницата, която оставя след себе си. И едва ли германците ще му чистят образа, когато той се окаже изстискан лимон, отглеждан противоестествено по нашите географски теснини.