Анализ на химна на ГЕРБ

гербАгенциите гръмнаха от поредната новина, съпътстваща възхода на ГЕРБ, Бойко Борисов и останалите верни синове, дъщери, майки, бащи, чичовци и лели на партията кърмилница. Не, не бъркам ГЕРБ с БКП.

 

Новината е, че се е родил (нейде по Русенско, на бял лист хартия) химн за ГЕРБ. Честито като начало. Текстът и музиката, всичко на един дъх се изляло в околната среда от авторката – 75-годишната русенка Венета Бакалова.

Започвам ред по ред да анализирам, защото не искам да пропусна нито една буквичка!

 

Народе български, привет!”

 

Ето това е новото начало в политиката. Дори от запетайката е видно, че се говори за нещо ново и невиждано досега. Винаги трябва да се държиш добре и да поздравяваш. Нищо, че после може да ти намалят заплатата, да те съкратят или да ти вдигнат данъците. По-добре е, по-възпитано дори, да се прави с усмивка. “Добър ден, ти си уволнен.” Ето и аз дори прописвам в рими. Или пък, “здравейте граждани.” Усмивка. “От утре се вдигат винетките.” Примерно. И човек се усмихне, па преглътне съответното повишение или съкращение. Понеже от самите усмивки е видно, че всичко се прави заради кризата и заради лошото наследство от предишните некадърни управляващи!

 

Втори ред: “Стани! Върви със ГЕРБ напред!”

 

Колко е права жената. Господи, колко е права. Трябва да има ред. Затова се започва със “стани”. Да е ясно, че с новия химн всичко се вкарва в релси. Няма “ама аз искам това, аз онова”! Ще трябва да се слуша! И да се изпълнява! Ама то досега какво беше? Всеки прави каквото си иска!

Ето сега всичко идва на мястото си. Стани и върви! Нещо като Исус, дето казал на Лазар: “Лазаре, стани и върви.” И Лазар станал и тръгнал. Та и ние така.

Тук обаче авторката отива по-надалече. Тя (в гениалността си) явно подсъзнателно насочва читателите към тънките психологически връзки Бойко – Исус и Лазар – народа. Народът е олицетворение на Лазар. Така както Исус му е помогнал и го е извадил от черните лапи на мъртвите, така сега Бойко (и ГЕРБ, разбира се) ще Бойко Борисоввдигнат народа на крака. Даже мисля, че и по-бързо ще го направят. Исус някак се е бавил, мотал се е наоколо, докато при ГЕРБ няма шест пет. “Стани и върви!” Точка. Е, върви с ГЕРБ, но то е ясно. И не се конфронтира с демокрацията, понеже изборът е на лице: да вървиш (с ГЕРБ) или да не вървиш (с ГЕРБ). Не е малко!

Забелязвам лек срив в света на римите, понеже “привет” не се римува кой знае колко с “напред”, но това да е кусура.

 

Следва “Той води ни през трудности”. В повечето стихотворения има момент на обяснение. Понеже не всички читатели разбират от метафори, епитети и прочие поетически инструменти. Затова, тук г-жа Бакалова е решила да няма неразбрали. Щото е и дразнещо от друга страна. Ето, Бойко колко пъти му се налага да обяснява, че за всичко е виновен Станишев. Много пъти. Постоянно. И пак има чули недочули журналя, дето все питат. Той има казва, те пак. Нахалници, ей! Тук обаче няма такова нещо. Поетесата отсича кратко и ясно “ТОЙ ВОДИ НИ ПРЕЗ ТРУДНОСТИ!” Той, ГЕРБ, а не Станишев. Не и Ахмед Доган. Дори и Исус не е. Той е водил други хора в една друга пустиня, едно време. Сега живеем във времето на ГЕРБ и той ще ни води! Освен това България не е и пустиня! Аналогиите с Исус и библейските времена винаги трябва да се правят много внимателно и държа да отбележа, че Венета Бакалова се е справила блестящо! Въпросът е накъде ни води ГЕРБ?

Отговорът е в следващия ред:

 

към лъчезарни, светли дни.” Съвършено! Дори точката е съвършена! Колкото пъти я поглеждам и си казвам: “да, това е една съвършена точка!” Не знам какво да кажа. Даже леко заеквам от вълнение. На ум.

И само силно комплексирани хора могат да направят аналогия със светлото комунистическо бъдеще. Това е било преди много години. Сега е друга епоха. Сега, както може да се каже, не ни остава нищо друго освен да скачаме от радост и опиянение от всичко, което предстои. Някак неусетно започвам леко да си подкачам на стола, докато анализирам. Ама е нормално, разберете ме!

Дори светът да се срине през 2012, дори да не се срине, няма значение. Ако се срине, ще си умрем като едни от най-щастливите хора на земята. Ако не се срине, ще се фукаме пред целия свят с нашите геройски постижения в сферата на живота. Имам пред вид, герберски постижения. Но всъщност, герберски и геройски, отсега нататък ще е едно и също!

 

Авторката Венета не спира дотук с обясненията, което е похвално и увеличава крайната ми оценка за това произведение. Нека да видим какво следва:

 

Добрите сили да сплотим в борба със враговете зли!”

Сигурен бях, че ще стигна и до този ред. От който, дори най-големите критици на ГЕРБ (заблудени по дефиниция) трябва да се смирят. Защото става видно, че в тази партия битуват само добри сили, които ще се борят с враговете. “Враговете” явно не е достатъчно за Венета и тя го подсилва с определението “зли”. Което окончателно отслабва претенциите на опозицията, че нещо не е много как в управляващата партия! След като добрите се борят със злите, значи всичко си е на мястото. От Юнивърсъл могат да спретнат един филм “Добри срещу зли”. Или “Добрите отвръщат на удара”. Те си знаят. Камерън стига е снимал не’кви аватари за фейсбук на чужди планети. Ето конкретна идея за сценарий по едно нищо и никакво стихотворение. “Нищо и никакво, ама какво”, питам аз и си отбелязвам да пиша до Холивуд после, като се освободя. Или до Нико Тупарев да използва стихотворението за основа на бъдещо риалити на ужасите с елементи на щастлива действителност.

 

И стигаме до ключов за химна ред:

 

Държавата да защитим срещу престъпниците зли!”

 

Това не са просто хора, събрали се да се борят с лошите. Това са партийни членове, които се борят за благото на Родината. На държавата! Героите от ГЕРБ (което е тавтология, но си я позволявам, понеже в този случай не е дразнещо) защитават държавата от престъпниците. Които също имат подсилката “зли”. Щом са врагове или престъпници, значи са зли! Точка. Не са някакви обикновени врагове или престъпници кокошкари. Те са “зли” такива! Наблюдава се идеалната рима “зли” – “зли”. Перфектно решение от русенската поетеса. Нямам думи!

След като в последните няколко реда злите престъпници и врагове са разбити, време е да се разбере и каква е посоката на вече спокойния и щастлив народ.

 

Във Европейския съюз да бъдем горди и със чест!”

Ако някой не е разбрал, посоката е Европейския съюз. Но там народът няма да е някаква трета категория народ, той ще има гордост и чест. Народът няма да е някакъв опърпан и одърпан народец от третия свят, (или от разказ на Йордан Йовков), това е народ, който отстоява правото си на живот, народ, който върви с високо вдигнато чело! Напред към лъчезарните дни без зли престъпници и зли врагове наоколо! Ето, това е народ, бих добавил аз от свое име! Дори удивителния знак в края на реда стои някак гордо и необикновено след такава вълшебна поредица от думи!

България да поведем, обляна в звездна светлина“

 

След като вече народът е станал и е тръгнал, след като се е поздравил и се преминал през трудностите, с помощта на героите от ГЕРБ, след като се е сплотил и се е напомпал с гордост и чест, вече не остава нищо друго на юнаците от партията, освен да поведат Родината. И тук, на финала на химна, виждаме, че това не е някаква смешна и нелепа родина, това е родина, която е обляна в звездна светлина. Вие да чували за други родини, облети в светлина от звездите? Аз поне не съм! Толкова категорично е казано всичко, че аз виждам пръста на съдбата!

Веднага правя извод, че целта на героите от ГЕРБ е да поведат България към Космоса. Което не е невъзможно, предвид възможностите на лидера! Когато Вапцаров е писал “какво тук значи някаква си личност” е имал предвид точно една определена, убеден съм в това, макар да звучи малко фантастично! Убеден съм, защото усещам енергията, с която ръководи партията!

 

Химнът, като всеки един уважаващ себе си велик химн, завършва с невероятната комбинация от думи:

 

към нова светла бъднина.”

И следва точка. Аз лично, ако бях автор на това стихотворение бих сложил не точка, а поне 7, 8 удивителни. Толкова сила, толкова нежност, толкова лиризъм струи от екрана на компютъра ми, че се чувствам, горд, с чест и облян от най-красивата звездна светлина, която никога не съм и сънувал дори.

Нова светла бъднина! Това е такъв грандиозен и омагьосващ финал на едно невероятно стихотворение, че ако Шекспир беше жив, щеше да се гръмне на площада пред Народния театър от яд, че не го е измислил той! Или би се удавил в река Дунав в чест на Венета Бакалова.

Задължително трябва да се добави, че музикалното произведение е в сол минор, такт 4/4. Отново страхотно попадение от страна на авторката! 4/4 е най-добрия вариант за химн. Това не са 3/4 чорапи, това не е чалгаджия с тромпет или кларинет или някаква дрънкалка на Женския пазар! Това е ода на фантазията, мистична поема за славния и трънлив път на героите от ГЕРБ, без които ние, бедните духом смотаняци, не можем да направим ни една крачка без да се спънем в лъжите на Доган, Станишев и останалите ЗЛИ врагове и престъпници от близкото мрачно минало...

Отивам да се хвърля и аз в река Дунав.

ianchefff