АНАЛОГИИ

Grigor Lilov 

Белият дом започва да прилича на Чембърлейн.
Чембърлейн е английския пример, който все се договаря с Хитлер, за да няма война: първо му дава Рурска област, после аншлуса на Австрия , после Судетите с позорния Мююнхенски пакт, следва цялата Чехословакия и накрая световната война избухва. 
По този повод великият Чърчил заявява: „Вие имахте да избирате между войната и позора. Вие избрахте позора. Но вие ще получите и войната!” Репликата е към доклада в парламента на Невил Чембърлейн за успешната договорка с Хитлер. Чембърлейн размахва подписания с Хитлер лист хартия и се провиква "Мир за нашето поколение”. 
.
САЩ може да ограничат военните учения в Европа и да спрат доставките на оръжие за Киев, за да спадне напрежението заради необичайната военна дейност на Русия близо до Украйна. Това написа The Wall Street Journal, позовавайки се на източници в американската администрация.
Войната между Русия и Украйна е неизбежна като изгрева на слънцето. Тези дни опитът за преврат в Киев пропадна и други възможности не останаха. Дали ще е утре, след шест месеца или година-две ще е избор само и единствено на Путин, а не избор на Байдън и каквото и да е друго лице. 

Политиката на Байдън е да успокои Путин, да го задържа във времето, като му даде отстъпки, докато Украйна укрепва. Политиката на Путин е да търгува отстъпки, като заплашва да превземе Украйна. Но в необходимия според него момент той ще го направи, задрасквайки цялата политика на отстъпки и договорки. Ще ги прегази, та дори и да има размахвани листчета хартия като онова от Чембърлейн със споразумението му с Хитлер, което предизвиква репликата на Чърчил. 
.
Байдън не печели време, ако се реши на такава успокояваща крачка. Путин печели време, разчитайки дори и на пандемията от Ковида и затова неговите спецслужби заедно с Китай подгряват антиваксърството и антикарантинните протести. Москва и Пекин безспорно са в сговор и съгласие. Едните искат Украйна, другите искат Тайван. 
А Запада продължава да не знае какво иска – дори в собствените си държави.    
При сегашната политика на Запада чичко Вова и чичко Ши ще си  вземат исканото и то с минимални загуби на ресурси.

Фейсбук