Анкара разпореди на училищата и библиотеките в страната да унищожат вестници и книги

Наложена е забрана на публикации на 29 издателства, 15 списания и 45 всекидневника в Турция. Нищо ново под слънцето ...На 10 май 1933 г. националсоциалистите изгарят книги на редица германски писатели. На площада пред операта в Берлин се събират 70 000 души. Студенти са докарали с камиони и колички над 20 000 книги. Сред тях има произведения на известни германски автори като Хайнрих Ман, Ерих-Мария Ремарк, Йоахим Рингелнац. "Ние насочваме нашите действия срещу негерманския дух. Сега предавам всичко негерманско на огъня", крещи Херберт Гутяр, лидер на студентите националсоциалисти. И пръв хвърля купчина книги в пламъците. В цяла Германия се разиграват сцени като тази в Берлин. Във всички германски университети студенти изгарят произведенията на автори, които не отговарят на техните идеологически представи.

През 80-те години на 15 век инквизиторът Томас де Торквемада организира изгарянето на нехристиянската литература в Испания, по-специално еврейският религиозен сборник Талмуда.

След отвоюването през 1492 г. на Гранада от маврите инквизиторите унищожават и арабските книги. Обединена Испания на Фердинанд Арагонски става първата тоталитарна държава, опитваща се да контролира съзнанието и мислите на поданниците си.

Бившият Съветски съюз и другите социалистически държави основно практикуват претопяване на книги, които се смятат за отклоняващи се от идеологическата линия.

Анкара разпореди на училищата и библиотеките в страната да унищожат вестници и книги, съобщи Нюзуик, като се позовава на турски медии. Заповедта предизвика сравнения с печално известното начинание за изгаряне на книги от хитлеристите, коментира Сега.

Образователното министерство е поискало от училища и библиотеки да унищожат каталог с материали, свързани с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който е обвиняван от правителството за организирането на проваления пуч. В писмо до образователните институции с дата 9 август, публикувано от турския новинарски сайт Duvar, се налага забрана на материали от 29 издателства, 15 списания и 45 ежедневника. Училищата и библиотеките трябва да конфискуват и унищожат всички копия. С писмото са увеличава броят на заглавия на книги, CD-та, DVD-та и материали, свързвани с организацията на Гюлен, които са забранени като "терористична пропаганда" в съответствие с нареждане на истанбулски съд.

http://avantage.bg/