АПИ-иии! 140 км/ч ограничение на ”Струма” в гъстата мъгла и ...верижно меле

На новия участък на АМ ”Струма” между Сандански и Кресна има табела за ограничение на скоростта, на която пише също ”Приятен път!”. Ограничението, изписано на табелата, е 140 километра в час. То не е било променено въпреки тежките условия за шофиране и ограничената видимост вчерашната сутрин.

При откриването на отсечката беше заявено, че това е интелигентна магистрала, т.е. тези табели трябва да се контролират от съответните институции. Това обаче не е станало.

 

Ако ограничението е било свалено, катастрофата можеше да не толкова тежка, посочи пред bTV Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност.

 

Баждеков заяви още, че самата философия за грижата за пътната безопасност е сбъркана. Всичко се стоварвало на водачите. Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътна полиция" трябвало да поемат здраво безопасността на пътя. Имало нужда и от нова и адекватна нормативна база.

 

Темата коментира и председателят на Съюза на българските автомобилисти в Благоевград Александър Цацев. По думите му най-важното при такава ситуация на пътя е първо водачите да помислят за собствената си безопасност. След това водачите или пътниците трябва да помислят за обезопасяване на самото произшествие със съответните сигнализации.

 

"На авомагистрала сигнализиращият триъгълник трябва да бъде поставен на не по-малко от 100 метра. Не трябва да забравяме обаче светлоотразителните жилетки", добави Цацев.

 

Припомняме, днес също има ограничения на видимостта на различни части в страната заради мъгла.

https://frognews.bg/novini/api-iii-140-kmch-ogranichenie-struma-gastata-...