Арменската църква първа заведе дело срещу Турция заради геноцида

Резиденцията на Киликийския Католикосат (патриаршия) се намирала в град Сис (днес Козан) в Турция. През 1921 г. след геноцида срещу арменците правителството на Османската империя дало на католикос Саак Втори два дни да напусне територията. Снимка: http://www.kozan.bel.tr

Арменската апостолическа църква предизвика първо международно дело срещу Турция заради геноцида срещу арменците в Османската империя през 1915 г., съобщи „Арменпрес“. Представители на католикос Арам Първи дадоха днес пресконференция в Брюксел по повод внесения вчера иск в Страсбург за връщане на отнетото по времена геноцида имущество на арменската църква в Турция. 
Досега борбата на арменците за осъждане на геноцида бе само политическа, но по повод 100-годишнината от трагедията на арменския народ решиха да преминат към правни действия. През 2015 г. подадоха иск в Конституционния съд на Турция за връщане на конфискуваното църковно имущество в град Сис (сега Козан, провинция Адана). Турското Министерство на правосъдието отхвърли иска, защото според него той няма отношение към компетенциите на Конституционния съд. По този начин разчисти пътя на арменската църква към Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), защото изчерпа възможностите на националната съдебна система за уреждане на спора.
„6 декември ще стане важен ден за арменския народ, и в частност за Арменската църква. Това е първата правова стъпка срещу Турция след геноцида срещу арменците през 1915 г. Този процес е резултат на дълги и сериозни размисли, консултации и изследвания по международно право и въз основа на решенията на Лозанската конференция от 1932 г. за националните малцинства в Турция“, заяви във видеообръщение католикос ът на Великия дом на Киликия Арам Първи. „Това дело засяга не само църквата, но и целия арменски народ. Поискахме от ЕСПЧ да върне на Арменската църква резиденцията на Киликийския католикосат в Сис“, каза той. 
През 1921 г. след геноцида срещу арменците правителството на Османската империя изгонило католикос Саак Втори и отнело имуществото на църквата. Католикосатът бил преместен в Ерусалим, после в Алепо, Дамаск и Кипър. От 1930 г. Католикосатът на Великия дом на Киликия се помещава в Антилиас, Ливан.

http://www.segabg.com/