АРХИВИТЕ ГОВОРЯТ – Слави през 2009 г.: Доган единствен казва истината

https://tribune.bg/bg/mrezhata/arhivite-govoryat--slavi-prez-2009-g-doga...

*Интервюто е дадено пред главния редактор на списание L'Europeo Калина Андролова. Публикувано е със съкращения

- Това управление дясноцентристко ли е, както се афишира?

- Да отбележим на коя дата водим това интервю. Това управление не ми изглежда никакво, защото още го няма. Бойко Борисов досега е управлявал София. Аз съм скептичен за управлението на София. А той твърди, че ще управлява България, както управлява София. Но аз не мисля, че той управляваше София добре. Аз съм човек, който живее в София, затова го казвам. Дано да управлява България добре. Няма значение колко книги е прочел и като какъв е работил преди 10 години, важно е да управлява България добре. Ако България е добре управлявана, и вие ще сте добре, Калина, и аз ще съм добре. А може ли да ми кажете на Бойко Борисов като на какъв президентът му връчи мандата? Той не е нито депутат, нито е лидер на ГЕРБ.

- Бойко дойде на власт с протекцията на ЕС и Америка и първото, което каза, е, че ще се занимае с руските проекти в България.

- На вас кой ви каза, че е така? Аз вечерях с Барак Обама вчера. И той ми каза: Слави, прави това, което сме се разбрали! Звуча ли ви убедително? Приличам ли ви на човек, който ще ви излъже? Познавам и Барак, и Мишел, два пъти са вечеряли у нас. Барак Обама е мой приятел, Калина. Направете си изводите. Всеки, който е малко по-убедителен, може да каже всичко. Голяма част от българите са наивни. И доказателство за това е начинът, по който гласуват, и това, което им се случва.

- Този резултат за БСП говори за унищожение на поддръжниците.

- Те трябва да се модернизират, а не да стоят в миналия век и социализма. Да се бяха модернизирали! Окей, пенсионери, пенсионери! Аман от тези пенсионери! И аз вече отивам към тази възраст, ама младите хора са важни. Да бяха станали модерни, а не да робуват на едни социалистически постулати и в крайна сметка влизат като всички партии в меркантилни, корупционни и всякакви игри. Всички партии го правят, ще видим ГЕРБ дали ще го направи. БСП имаше шанс пред себе си, но го пропиля

- Може ли да се каже, че вотът на избирателите беше анти-Доган? Доган изигра ли някаква роля за ниския резултат на БСП?

- Аз го познавам. Познавам го може би от 15 години. Моето откровено мнение е, че господин Доган е един изключително мъдър човек. Аз не съм нито анти-ДПС, нито за ДПС. Аз съм "анти-" и за определени личности. Такъв ми е характерът. Нито съм адвокат на Доган, нито нищо. Той казва истината. Единственият политик, който се осмели да каже истината. Дали това е изиграло роля да активизира една голяма част от българите, които са негативно настроени към това, че той е турчин, а не към това, че той е интелигентен - може би е изиграло такава функция. Не ми харесва освен това цялата тази терминология, че еди кой си е турчин. И Бойко Борисов я прие. Той е турчин и затова е лош. Хе-хе. Аз може би съм лош, защото съм висок. Или защото съм без коса. Не ми харесва това! Иначе, аз пак казвам, Доган е различен политик, той си има неговите добри и лоши страни, аз обаче не мисля, че той е нещо лошо за България. Или пък поне не е по-лошо от това, което представляват останалите. Не го защитавам. Но по принцип ми е симпатичен. Наистина. Защото съм говорил с него. Всичко, което ви казвам, е на базата на лични контакти. Аз не мога да преодолея личното.

Не знам дали това изречение го е изпуснал, или го е казал нарочно. Като цяло беше извадено от контекста и като извадено от контекста звучеше гнусно. Според мен за България е добре да има повече свестни, честни хора, които да се вълнуват от благоденствието на народа. Такива няма. Вероятно Доган не е такъв политик, но знам, че и другите не са.

- Какво мислите за Костов днес?

- О, не мога да го понасям Иван Костов. Ще ви кажа защо не мога да го понасям. Той е човек с огромно его. Той е толкова запленен от собствения си императорски вид! Костов, понеже е малко по-интелектуален типаж от Бойко Борисов, се оказва малко в неговата сянка, защото и Бойко е с голямо его. Познавам ги и двамата. При Иван Костов всичко е завоалирано под фразата "Аз съм голям политик!", а е толкова въртелив. Прави се, че е европейски и интелектуално обоснован, а всъщност по нищо не се различава от останалите. Всички тия негови лъжи! Да не споменавам колко продажби са извършени в ущърб на България и в полза на него и неговата партия.

- Има ли свобода на медиите у нас? Защо уволниха например Иво Инджев и Георги Коритаров?

- Иво Инджев го познавам, той е един много интелигентен човек. И Коритаров го познавам, за него не мога да кажа нищо хубаво. Аз съм директен. Както мога да ти кажа много хубави неща за Васил Божков, така не мога да ти кажа нищо хубаво за Коритаров. Не съм запознат с историята около Иво Инджев.

Мога да ти обясня защо съм си развалил мнението за Коритаров. Когато беше трагедията с нашите деца в Лим и когато едни албанци в Македония ги спасяваха, те дойдоха после тук. Коритаров беше човекът, който беше ходил там, и така нататък. Аз накарах моя екип “Гости” да ги покани. Тогава дойде шефът на моя екип “Гости” Десислава и казва: Няма да дойдат албанците. Аз питам защо, тя казва: Коритаров не ги пуска. Викам си, че той да не им е баща. Звъня по телефона: Я ми кажи, Георги, нещо не схващам, нали тези албанци са дошли тук, искам да ги поканя, ти да не си им мениджър.

Той казва: Ааа, почвам да се обиждам. Аз му казвам: Ама защо се обиждаш, аз искам да поканя тези албанци, а ти какъв си в цялата тази ситуация? Той ми отговаря: Те ще дойдат и ще ги интервюираш само ако стоя до тях.

И аз го питам: Ама ти като какъв ще седнеш до тях, ти деца в Лим спасявал ли си? Ти бил ли си там? Вадил ли си ги от автобуса? Той казва: Ще седна до тях като човек, който може да ти помогне да ги интервюираш по-добре. Или аз сядам до тях, или те няма да ти дойдат на гости. Нещо в тоя смисъл беше. Извинявай, но той си има неговия стил, аз си имам своя. Той добре ли е изобщо?! Тогава аз го напсувах и затворих телефона. Оттогава имам особено мнение за Коритаров. Който не само е бил агент, а е продължил да бъде агент в съзнанието си.