Архите са живи ...

Архите са живи ...

Другарят Ивайло Калфин винаги е бил много повратлив и оправен човек. Ако някой е забравил, ще припомня, че той е бил в консултантския бизнес, както пише в неговата биография в периода  1990-1994 и 1997-2000 г., като управител и старши съдружник в консултантски фирми. Този период сигурно си спомняте, че беше мътен и кървав и наля основите на първите милиони на мутрите и олигарсите. Добра закваска, нали...

От известния блог „Семки и бонбонки“ от 16 юли 2011 г. намираме интересно четиво за др. Калфин, което направо го препоръчва за бъдещ президент, при това с „успешна“ репутация:

Пирамиди, фараони и Ивайло Калфин

„Имаше такъв хит на ранната чалга (към 1994)- „Пирамиди, фараони“ на Володя Стоянов. Той бе вдъхновен от тогавашната истерия с финансовите пирамиди, по които бе луднала половин България. Хората вадеха пачки изпод дюшеците или от банковите влогове и ги влагаха в пирамидите. Как да не луднеш, ако ти предлагат 200 и кусур процента дивиденти за месец... е, и ако нямаш здрав разум, де. Най-много пирамиди имаше във Варна - не знам защо - което е видно и от текста на Володя Стоянов.

Сетих се за неговия хит, когато научих, че БСП издига Ивайло Калфин за кандидат-президент. Не защото БСП е една политическа пирамида (тя, че е - е), а защото той бе работил в началото на 90-те години в една базирана в Пазарджик пирамида (дружеството се е казвало „Тракия“, както говорят запознати -б.р.). Дали и как ще отрази това в биографията си? Поживем, увидим - както казват руснаците.“ -http://semkiibonbonki.blogspot.bg/

Брей, каква интересна биография има този кандидат-президент?!

Може би затова пред bTV още на 20 юли 2011 г. той сподели пред предаването „Тази сутрин“, че не изключва в предстоящата кампания да бъдат използвани компромати, но няма притеснения за себе си.

“И това, което съм вършил в последните години, ми дава основание да не говоря празни приказки”, каза Калфин. Попитан дали се страхува от компромати, той посочи, че напоследък липсва нормална дискусия за актуалните теми за доходи, работа и т.н., а непрекъснато сме заливани от жълта информация.

„Не мисля, че има място, което да е защитено. Аз нямам притеснения за себе си, но виждате по какъв начин някои работят с тези неща – хвърлят обвинение или изречение с въпросителна на първа страница и после върви обяснявай, че това не е така. Нямам намерение да го правя”, каза Калфин.

След успешно натрупания опит с онези култови занимания, цитирани по-горе, идва ред естествено и на политиката, защото точно властта ражда богатствата и връзките.

Др. Калфин е бил народен представител в 37-ото, 38-ото и 40-ото Народно събрание. Бил е в ПГ на БСП по времето на Жан Виденов. Учредител и секретар на Евролевицата, оглавявана от скандалния политик Александър Томов, Калфин добре е развил своите способности да извлича ползи от политиката.

През 2000 г. Калфин влиза в парламента от листата на Евролевицата на мястото на напусналия Народното събрание и партията на Томов Николай Камов. Заедно с Камов същата година Калфин става съучредител на Политическо движение „Социалдемократи“.

През 2002-2005 г. е секретар по икономическите въпроси на президента Георги Първанов, а от август 2005 г. е външен министър и заместник-председател на Министерски съвет.

При добри учители трудно се случва да има лош ученик. Бдителен човек бил той. Наблюдавал и външните, и вътрешните работи и далавери, не можело да бъде иначе. Власт е това, а не шега работа?!

Помощ за приятел и откровено лобиране в Министерски съвет

Например след като през май 2008 г. една  скандална заменка не се случва, лично Ивайло Калфин през юни 2008 г. е внесъл следното искане в Mинистерския съвет - да бъдат изключени 560 декара гори и земи от горския фонд. Това били 7 километра „златна” земя за строеж на 514 минихотели между Каварна и Балчик до с. Топола. А сега де! Училище за дипломати ли е щял да прави на тези земи с нечия помощ или...?! И Mинистерският съвет веднага откликва- да не би да скърши хатъра на господин външния министър Калфин? Не, как може! Напротив - Mинистерският съвет веднага изключва тези земи от държавния горски фонд! Държавен мъж е това, не е шега работа! Успоредно с тази далавера има и далавера със заменки, свързани с бащата на министър-председателя Станишев и тези далаверки са обсъждани в предаването на Георги Коритаров „Коритаров онлайн” година по-късно, излъчено в Пловдивската обществена телевизия с директора на „Зелени Балкани“ Христо Николов по онова време, но ГЕРБ не проявяват сериозно внимание, докато от ЕК не им го напомнили тези дни...

Какъв ли е бил мотивът на  Министерския съвет да постъпи така? Ами мотивацията е била слаба, но важното е кой иска, а не каква е мотивацията?!  В искането си министър Калфин е записал, че земите са необходими за създаването на нови отделни урегулирани поземлени имоти извън урбанизираните територии. При толкова „аргументирано“ искане на Министерския съвет не му остава друго, освен да гласува “да”! Това е помощ от истински приятели, които не се интересуват от „банални” подробности!!!

Я сега да видим какви са тези “отделни урегулирани поземлени имоти извън урбанизираните територии”? Какво значи това на нормален бизнес­език? Значи, че някой е планирал да изсече гората от тези 560 декара и да си построи ваканционно селище. Значи вилно селище като малко спретнато градче. Какви патриоти има само, а!

А защо този някой не застрои пустеещите стотици села и градчета, щом има такъв голям мерак? Защо трябва да изсича гората? Е, точно тук е далаверата и трябва да бъде обяснена по- обстоятелствено. Дори трябва да се обясни – дали държавата на тройната коалиция не е помагала на частно лице по нерегламентиран начин и дали заради това няма да й бъде наложена евросанкция за около 1,5 млрд. лева?!!

За да няма  съмнения, още в началото трябва да кажа, че мераклията-строител не е бил господин външният министър Калфин по онова време! Пази Боже! Господин Калфин е бил само вносител и приятел на строителя, а може пък и да е негов народен представител?!

Мераклията-строител го е използвал като пратеник на  добра воля - само да внесе писъмцето му в Министерския съвет. И тук изниква естественият въпрос - коя е пък тая високопоставена личност, която може да използва за обикновен пратеник толкова важен министър за коалиционното правителство? Кой е можел да си позволи (плати) такъв лукс?

Оказва се, че тази личност не е била  „незначителна“. Вярно, че е била дребничка на ръст  и незабележима като осанка. Но в замяна на това е имала огромни възможности във влияние и най-вече в парични знаци, както по онова време, така и сега.  Сега като се надявам, че любопитството ви е стигнало предела си, ще припомня, че „невзрачната“ личност е бившият борец (но не за свобода) и настоящ бизнесмен – Г.Г..

В края на миналата година (2010 г.-бел. ред) лъсна информацията, че Калфин бил сключил договор за ремонта на сграда на МВнР на цена 1755 лв. на кв. м, колкото струва квадратният метър в нова сграда. Това отново става ясно от одит на Сметната палата на министерството за 2008-а и 2009 г. Договорът за ремонт на триетажната сграда, която се намира срещу централното управление на министерството, е сключен на 21 октомври 2008 г. и е на стойност 2 160 000 лв. с ДДС. В зданието се помещава отделът за преводи и легализация на ведомството.Върху ремонтните дейности не е извършен инвеститорски контрол, става ясно още от одита. В него не е посочено името на фирмата, наета за строителните работи. Тя е била единствен участник в процедурата за избор на изпълнител. Същата фирма обаче е спечелила още една поръчка за ремонт и поддръжка на имоти на Външно в България. Пълен хаос май  е царял и при възлагането на обществени поръчки в края на мандата на Ивайло Калфин. От Сметната палата са проверили 28 процедури по търгове от всички 57 извършени в ревизирания период. Във всички обществени поръчки са открити нередности, пише по това време в. „Атака.“

Следвайки хода на този разказ за един от кандидатите за президент, който имаше реални шансове да е на балотаж срещу кандидатa на ГЕРБ Росен Плевнелиев, не може да не направим извода, който важи и за останалия политически елит на българските партии, а той е, че всъщност няма такъв елит и произходът им и биографиите им са толкова спорни и обагрени със съмнителни връзки, че по-добре е да не гласуваме за подобни личности, защото не винаги ще можем да знаем кои стоят зад този елит и за какви далавери всъщност се касае.

Добре го е казал Алеко чрез Бай Ганя, всички са маскари...

Ето малка част от оная неудобна биография, която всеки политик би желал да не се коментира и ние ще се въздържим. Вие, нашите читатели имате вече информацията и можете да преценяте трезво кой какъв е... Както е казано, „По делата им ще ги познаете“...  

 Константин СТОИЛОВ

 П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.