Асен Василев към ГЕРБ: Вашата философия е "да го духат бедните"

Вицепремиерът коментира мотивите на вота на недоверие

 

"Вашата икономическа философия е "да го духат бедните". Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията. Да намалим бюджетния дефицит, да няма средства. Такава икономическа политика няма да водим, вие я водихте 12 години. Богатите стават по-богати, бедните по-бедни".

Това заяви вицепремиерът Асен Василев, коментирайки мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие.

 

 

 

"Трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика. Дефицитът е 4,1% с ковид мерките, 2.5% без тях, вие също гласувахте за този бюджет. Дефицитът е един от най-ниските в ЕС", каза Василев.

Той призна, че има растеж на вноса, но обясни, че това е заради горивата. Василев посочи, че износът също расте с 20% във всички стокови групи. А към трети страни износът е с 27,5%.

"Дългът е намален. Ако сега е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Но той не е заробващ. България има третия най-нисък дълг към БВП – 25%, при максимално позволени 60% от ЕС.

Дългът е нисък, това се дължи и на политика, която и вие сте провеждали. Пенсионерите ги заварихме под линията на бедност, сега вече не са. Вие предлагате на българския народ философията постна пица", каза Василев.

Според него по-балансираната политика, която правителството предлага, е по-добра.  И това се оценява положително както от рейтингови агенции, така и от западните ни партньори.

"Инвестициите за първите три месеца на годината са 883 млн. лв. по данни от БНБ", каза Василев.

И посочи, че това е най-голямата сума за последните 12 години.

Според Василев инфлацията е с 3% под средно европейската и по-ниска в сравнение със „страни от нашата черга”.

https://www.clubz.bg/129164-asen_vasilev_kam_gerb_vashata_filosofiya_e_d...