Атанасов: Борисов обслужи Путин, а днес лицемерно предлага коалиция анти-Путин

Със свалянето на правителството на Кирил Петков Бойко Борисов обслужи геополитическия интерес на Путин и даде властта в ръцете на удобния за Кремъл Радев. Днес лицемерно предлага коалиция анти-Путин, заяви съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов в пост във фейсбук.

"На 22 юни 2022г. проатлантическото правителство на Кирил Петков бе свалено с вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, след координация с ДПС, ИТН и Възраждане. По този начин Борисов, в съучастие със силите на петата колона, в разгара на войната обслужи геополитическия интерес на Путин за дестабилизация на югоизточния фланг на НАТО и даде властта в ръцете на удобния за Кремъл Радев. След всичко това днес лидерът на ГЕРБ лицемерно предлага коалиция анти-Путин, през която търси и лична корупционна амнистия. Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия!", добавя Атанасов.

Той припомня, че още на 10 юни е написал, че в България се провежда остра операция на руските специални служби с цел да бъде съборена властта в републиката.

Съпредседателят на ДБ припомня поста си от началото на юни:

"В момента в България се провежда остра операция на руските специални служби с цел да бъде съборена властта в републиката. Активирани са всички категории секретни сътрудници (резиденти, агенти за влияние, спящи клетки и т.н.), вербувани на идейно-политическа основа, различни видове зависимости, материална или друга заинтересованост. Отделните клетки на агентурната мрежа на Кремъл са разположени във всички сфери на обществено-политическия и икономическия живот на страната. Те изповядват различни, а в определени случаи и противоположни идейно-политически, икономически, религиозни и други убеждения, но служат на общата цел, поставена от Центъра - промяна на външно-политическата принадлежност на България, посредством сваляне на властта и опит за инсталиране на зависимо марионетно правителство. Това би обслужило стратегическия интерес на Кремъл за пробив на евроатлантическата общност, която застана зад Украйна и активно я подпомага. С оглед ефективно противодействие на тази критична заплаха за националната ни сигурност на първо място трябва да бъдат осветени клетките, връзките и начина на действие на този механизъм. Ясно е, че държавните институции, наследени от Борисовата държава, не са способни да се справят с тази заплаха. Нужна е мобилизация на общността от хора, които искрено изповядват евроатлантическите ценности на западната демокрация, за публичен отпор."

 

Междувременно лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов даде интервю за "Дойче Веле".

По думите му с поканата си към останалите партии Борисов започва подготовката за следващата предизборна кампания, в която да прехвърлят отговорността на останалите партии за нежеланието или невъзможността на ГЕРБ да състави правителство.

Той добавя, че не може да се търси евроатлантическа коалиция от ГЕРБ, защото първата евроатлантическа ценност е върховенството на правото, тема, която според Иванов се игнорира от партията на Борисов.

"Без да решим проблема с модела на системната корупция в България, ние не можем да преодолеем политическото и обществено разделение. И няма да можем да сформираме устойчиво правителство. Затова който казва, че е отговорен - нека започне с нас разговора от това, от корена на проблема", категоричен е той.

https://offnews.bg/politika/atanasov-borisov-obsluzhi-putin-a-dnes-litce...