Атанасов: Много му се иска на Бойко да ни прегърне, но няма да се случи. Който е прегърнат от Бойко, си отива от политиката

Нито едно решение не може да бъде взето без ГЕРБ, обяви бившият социален министър Деница Сачева

ГЕРБ взеха законодателната власт, няма какво да се овърта. Инсталираха Вежди Рашидов, до него е Росен Желязков, зад него - Десислава Атанасова и оттам отиваме до Банкя, заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов по повод избора за председател на 48-ото Народно събрание.

Според него има обща нагласа, че отново предстоят предсрочни парламентарни избори, но въпреки това е възможна изненада, защото е важно кой определя дневния ред.

Според Атанасов е имало "тежки спекулации" от ГЕРБ относно това кой какво е предложил по време на тридневните дебати за избор на председател на НС: "Ние гласувахме "против" избора на Вежди Рашидов с аргумента, че управлението в законодателната власт отива в ръцете на ГЕРБ", изясни той.

"Много иска Бойко да ни прегърне, но няма да му се случи това. Знае се, че когото и да прегърне, си отива от политиката. Ние се борим за демонтиране на корупционния борисов режим. И няма да се спрем. Опитите за спекулации на ГЕРБ трябва да се разсейват ежедневно. (...) На ход са те за реализиране на мандат, хайде да ги видим сега", заяви Атанасов.

Очаква се още тази седмица президентът Румен Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна формация - коалицията ГЕРБ-СДС. Ако той бъде върнат неизпълнен, държавният глава връчва втория мандат на вторите по вот "Продължаваме промяната". При нов неуспех той избира на кого да връчи третия и последен мандат.

 

Съпредседателят на ДБ посочи още, че новият председател на парламента Вежди Рашидов е обявил извънредно заседание във вторник сутринта без дневен ред, което е в нарушение на правилника на НС: "За да има извънредно заседание, трябва да има обявен дневен ред", категоричен беше Атанасов. Според него зад избора на Рашидов стои тайна договорка между БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход" за връщане на хартиената бюлетина.

Атанас Атанасов не изключва възможността първите два опита за съставяне на правителство, съответно с първите два мандата, да са неуспешни и да се стигне до връчване на третия. По думите му от това кой ще го получи зависи дали ще има предсрочни избори, или не.

Съпредседателят на ДБ заяви още, че на изборите на 2 октомври ГЕРБ са купували гласове:

"Имаше брутално купуване на избори и никакво противодействие от страна на правителството. Има изобилие от факти за това как се купуваха гласове на терен. Миналите служебни правителства опитваха да противодействат, сега имаше имитация. Основната им задача е да организират честни избори, а те се занимаваха с административни чистки."

Деница Сачева: Нито едно решение не може да бъде взето без ГЕРБ

Същевременно бившият социален министър и депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева предупреди, че нито едно решение не може да бъде взето без тях. По повод избора на Рашидов за председател на НС тя коментира пред БНТ:

"Изборът на председател на 48-ото НС не е мнозинство за управленската коалиция. Това беше мнозинство, което се обедини около една позиция – че НС трябва да продължи да работи. Да не бързаме със спекулациите и предопределяне на бъдещи решения".

Според нея правителство на малцинството е краен вариант. По думите ѝ не е вярно, че ГЕРБ не искат да говорят за борбата с корупцията. Тя посочи, че от партията са предложили и конкретни законови промени за съдебна реформа.

"Въпросът е защо "Продължаваме промяната" не искат да говорят за борбата с корупцията. Няма как текстовете за КПКОНПИ да бъдат приети без ГЕРБ. ПП се гордеят с това, че са направили трудно мнозинство. Имаха време да предложат текстове и да ги приемат", каза бившият социален министър.

Сачева обяви, че днес от ГЕРБ ще внесат пакет от антикризисни мерки в деловодството на парламента, свързани с енергетиката, Плана за възстановяване и устойчивост и компенсации за бизнеса

https://offnews.bg/politika/atanasov-mnogo-mu-se-iska-na-bojko-da-ni-pre...