Атентатът на летище Сарафово.

Георги Георгиев

В понеделник 21.09. очакваме присъдите срещу помагачите Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан.
Неизречените истини.
Хизбула.
Терористична организация, финансирана от Иран и оперираща заедно с Асад и Путин по време на конфликта в Сирия.
Както знаете, извършителят Мохамед Хасан Ел Хюсейни загина от бомбата, части от тялото му бяха открити покрай автобуса и обвинения срещу него не може да бъдат повдигнати.
Неизречените истини.
Името на тази организация, виновна за атентата, остана в сянка по време на разследването.
Нещо повече. Нашият НК , както и останалите закони, уреждащи дейността на службите за сигурност не отговарят на съвременните предизвикателства, породени от дейността на радикални групировки като Хизбула, Ал Кайда и подобни.
Тероризмът е различно престъпление. За разлика от криминалните престъпления, имащи най-често битов , личен мотив, терористичните актове преследват политически цели.
Нашите закони обаче не вменяват задължение на ресорните органи да обективират в наказателното производство терористичната организация, стояща зад атентаторите, която е финансирала, подпомогнала, обучила терористите.
Отговорността е персонална, на всеки извършител поотделно, но не и за самата терористична организация.
Така излиза, че всеки може да предяви граждански иск срещу държавата, но не и срещу официално регистрирана организация като Хизбула.
Да не говорим за превенцията изобщо, както и за регламентиране на връзката между наказателното производство и политическите реакции, които в случая са задължителни.
Да не говорим и за ефектът върху общественото мнение, който може да се манипулира поради липса на законово регулиране.
За Израел и добрите ни двустранни отношения е изключително важно да бъде доказано участието на Хизбула в атентата, но тук сякаш някой иска да се изтрие името на организацията от обвинителния акт.
Нещо повече. Не са изследвани детайлно връзките на атентаторите с членове на Хизбула, нито са приложени доказателства за наличието на такива връзки, вкл. и роднински. Споменават се такива, но остават илеревантни за целите на процеса, гражданските искове и политическата реакция на ниво държава.
Има и друго странно нещо.
Открити са радиопредаватели, целящи дистанционното взривяване на бомбата. Поведението на самият атентатор по нищо не предполага самоубийствен атентат. Взривът настъпва, когато той е започнал да се отдалечава от автобуса, след като пътниците са забелязали, че иска да постави чантата си.
Самите вещи лица по делото потвърждават, че не е сигурно дали атентаторът се е самовзривил или е взривен от съучастниците си.
Да, но обвиняемите по делото съучастници в този момент са на стотици километри от мястото. Единият пътува с такси край Разград и дори е спрян за проверка от патрулен автомобил на МВР (предстои мач на Лудогорец), а другият вече е напуснал страната.
Тогава кой е взривил Хюсейни, студент по математика и информатика в Университета Клод Бернар, в Лион, Франция?! За четвърти участник в атентата не се споменава в обвинителния акт.
Фалшивите документи и на тримата са правени на един и същ принтер Хюлет Пакард, продаден в Бейрут, Ливан. Това е безспорно. Безспорна е и връзката между тримата, но събраните доказателства са недостатъчни, за да бъдат произнесени осъдителни присъди. Доказателствата са само косвени. Ако бъдат произнесени осъдителни присъди, то по-скоро ще е с политически мотив.
За съжаление Хизбула ще остане встрани от този процес, а службите ни за сигурност и следствените органи няма какво повече да сторят по въпроса, след като не са го сторили, когато трябва.
Може би защото Хизбула е съюзник на Путин в Сирия...
Бойколандия.
Страна, управлявана от слуга на Путин, Лукойл и Газпром.

Фейсбук