А кой ще защити медиите от ДПС?

Един лапсус на журналистката Канна Рачева предизвика гнева на ДПС. От партията призоваха европейските институции да защитят Ахмед Доган. А кой ще защити медиите от ДПС?

 

Лапсус на журналистката Канна Рачева, в който тя размени имената на Иван Гешев и Ахмед Доган, предизвика "гибелния гняв" на ДПС. В репортаж, излъчен по bTV, Рачева каза: "сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф", където утре в 9 часа и 30 минути ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган". Искането всъщност е за отстраняването на Гешев.

От ДПС окачествиха лапсуса като "скандален акт" и "откровена лъжа и манипулация", поискаха журналистката и bTV публично да се извинят и заподозряха медията в партийни пристрастия. За капак те призоваха европейските институции… да защитят Доган.

Най-добре от ДПС да си бяха замълчали. С неадекватното си поведение, от движението направиха така, че лапсусът, който иначе вероятно би бил забравен бързо, изпъкна и се превърна в трагикомична новина. От ДПС без да искат потвърдиха съмненията, че "грешката" е вярна.

Новина няма

В обществото отдавна циркулират подозренията, че единственият кандидат за поста главен прокурор Гешев, очевидно подкрепен от управляващите, олицетворява дългата ръка на ДПС в съдебната система. Известно е, че според Фройд, говорните грешки не са случайни, те са ключ към подсъзнанието. Но в лапсуса на Рачева не се оглежда неосъзнатото, а общественото съзнание.

Съзнанието, което се пробуди през лятото на 2020-а. Лятото на закъснялото възмущение от сараите и реалната власт на един "почетен председател" - човек, който уж отдавна се е оттеглил от активната политика, а се ползва в продължение на години от охраната на НСО - също като "редовия" депутат от същата партия и медиен магнат Пеевски. Лятото на съборената, преляла от гняв, чаша. След като щурмоваците на господин Гешев нахлуха в президентството, потискащото овчедушие на мнозина най-после отстъпи на страст и решителност за действие.

Държавната охрана на Доган и Пеевски най-накрая бе свалена. Формално от ДПС заговориха дори за оставка на кабинета на Борисов. Но зад кулисите продължиха тихичко да си предат с ГЕРБ. Евродепутатите на двете формации например настояха в резолюцията за върховенството на закона в България, гласувана в Европейския парламент, да не се споменават неудобни за тях детайли като сараите на Доган.

Ненаказана, арогантността се умножава. Как, ако не като безмерна наглост, да определим "зовът за помощ" на ДПС към институциите на ЕС по повод на лапсуса на Рачева, след като в докладите на международни организации като "Репортери без граници" медийният монопол на господин Пеевски е определян като основен символ на печалното състояние на журналистиката в страната и ограничената свобода на словото?

А БНР на кого да се оплаче?

През септември 2019 година, когато се разрази скандала в БНР, имаше съмнения, че натискът върху ръководството на радиото да свали от ефир журналистката Силвия Великова е дошъл тъкмо от ДПС. Причината: Великова си позволила да бъде критична към партийния фаворит господин Гешев. Година по-късно така и не се разбра кой стои зад опита общественото радио да бъде ръководено под политически натиск, оркестриран в най-добрите севернокорейски традиции.

Петър Чолаков

Петър Чолаков

След като политиците, истинските виновници за мероприятието в БНР, се измъкнаха, бе пределно ясно, че всичко ще си продължи по старому. Затова не е никаква изненада, че на 22 октомври настоящият директор на БНР Андон Балтаков подаде оставка, възмутен от предложения от Министерството на културата законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, свързани с дейността и финансирането на общественото радио и телевизия. Според Балтаков, законът не само няма да направи обществените медиите по-независими, а ще задълбочи проблемите.   

С атаката си срещу bTV ДПС се присъединява към упреците на премиера Борисов към медията, който я нарече "Божков ТВ". Не е нужен фин музикантски слух, за да усетиш, че тези реплики са в същата тоналност като смешния плач на Тома Биков срещу водещи медии по света, които продължават да публикуват остри материали, изобличаващи политическия елит в България.

Ще отговори ли Брюксел на сигнала за тревога, подаден от ДПС? Възможно е. Не бих се изненадал от АЛДЕ дори да защитят Доган, както направи председателят на формацията ван Бален през лятото: "Срамно е, че екстремисти атакуват Доган и имота му", посочи той тогава. Няма смисъл да чакаме някой да дойде отвън, за да вкара в правия път българските работи.

Ние сме на ход

Години наред управляващите у нас клатят глави, сучат мустак и не могат да разберат, какво е това чудно екзотично животно "свободно слово". Те отказват все по-инатливо да приемат, че работата на журналистите и анализаторите не е да хвалят властта, а да бъдат безпощадни тъкмо към най-могъщите и овластените.

https://www.dw.com/bg/%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D1%89%D0%B5-%D0%B7%D0%B...