Байдън отказа F-16 на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността за изпращане на изтребители F-16 в Украйна въпреки подновените призиви на украинските власти за въздушна подкрепа, съобщи Би Би Си.

Запитан от репортер в понеделник дали САЩ ще предоставят самолети, Байдън отговори просто "не".

Коментарът му идва ден, след като лидерът на Германия също изключи възможността за изпращане на изтребители.

Украйна заяви, че се нуждае от изтребителите, за да поеме контрола над въздушното си пространство в продължаващата война с Русия.

F-16 Fighting Falcons се считат за едни от най-надеждните изтребители в света и се използват от други държави, като Белгия и Пакистан.

Те ще бъдат значително подобрени в сравнение с използваните в момента от Украйна бойни самолети от съветската епоха, които са произведени преди страната да обяви независимост от СССР преди повече от 30 години.

Въпреки това Байдън многократно е отхвърлял молбите на Украйна за самолетите, като вместо това се е фокусирал върху предоставянето на военна подкрепа в други области.

Миналата седмица САЩ обявиха, че ще доставят на Киев 31 танка, а Великобритания и Германия също обещаха подобна подкрепа.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник приветства това съобщение, но поиска от съюзниците си създаването на "коалиция от изтребители", която да предостави на Украйна и изтребители Eurofighter, Tornados, френски Rafales и шведски Gripen.

В интервю в неделя канцлерът на Германия заяви, че "изглежда несериозно" да се обсъжда изпращането на друга военна помощ за Украйна, когато току-що са поели ангажимент да изпратят "Леопард 2". Олаф Шолц повтори пред германския вестник "Тагесшпигел", че НАТО не е във война с Русия и че "няма да допусне подобна ескалация".

Други държави от ЕС, включително Нидерландия, все още не са дали окончателен отговор дали ще изпратят изтребители.

Полша обаче посочи, че е готова да предостави изтребители в координация с НАТО.

https://offnews.bg/sviat/bajdan-otkaza-f-16-na-ukrajna-794466.html