You are here

Бай Борисов - социолог!

В предаването „Акценти“ по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов обяви подслушването като гаранция за демокрация:

“Какво, като са ме подслушвали? Подслушването е гаранция, че има демокрация, няма недосегаем”,

заяви той невъзмутимо по повод скандалните аудиозаписи, от които се чува как нарежда на шефа на агенция „Митници“ Ваньо Танов да прекрати проверка на бизнеса на Мишо Бирата. Изводът от този демократичен факт, направен от Борисов, е:

“При нас демокрацията цъфти. Аз си имам социология. При откриването на залата оня ден от 12 хиляди 10 хиляди са си купили билети. Хората ме поздравяват по улиците. Това е моята социология.”

И още примери за цъфтежа на демокрацията:

“Сега си хапват…ръцете, като виждат спортната зала. Хората ще разберат, че 22 г. са лъгани, като са гласували за Костов и за Станишев. А след мен всичко мога да покажа с пръст – Южната дъга, северния тандем, Дунав мост 2 – абсолютно провален проект. Лесно е да се прави първа копка – вземам една мотика, разкопавам цялата държава и толкова. А аз откривам, когато е осигурено финансиране, проектиране и всичко останало.”

Откритие е наистина, че откриването на спортна зала и събирането на (почти) всички спортуващи българи в нея, е социологически представително явление. Та нали социологията работи с представителни извадки. При само 6 процента спортуващи българи (според последните данни на колегите му социолози), не е много трудно да ги прикъткаш (почти) накуп на едно място! Просто и гениално. Кой ти помни, че проектът за залата е „изобретен“, гласуван, наложен от правителството на тройната коалиция, а поради кризата беше съкратен (както и пистите в залата поради тази причина) от кабинета „Борисов“.

Цъфтежът на герберовата демокрация под напоителните аплодисменти на спортните фенове на премиера е не просто социологически, но и социален феномен. Той направо ражда блага. Например цъфналият и едвам вързан бюджет беше одрусан с едни 30 милиона лева, напъпили вече на 40 миналата седмица, заделени по личното настояване на Борисов за преобразуване на военното летище край Балчик в гражданско. Така ще бъде обслужван голф-комплексът на медийния магнат Красимир Гергов. А има ли по-важно нещо в навечерието на изборите от медийното обгрижване на властта! И как само го е сметнал- няма шанс да му се пречка опозицията, гузна за собственото си фаворизиране на същия този олигархичен кръг на принципа „на гол(ф) тумбак, чифте пищови“.

Ей тъй на Бай Борисов прави избори!

Иво ИНДЖЕВ