Бай Ганьо си прави изборите и не му дреме

Вместо да оправи бъркотията, забъркана в Изборния кодекс, управляващото мнозинство с радост излезе във ваканция

Диян Божидаров

И тези избори ги прави Бай Ганьо - вън от съмнение е, след като вчера парламентарното мнозинство прати българския законодатален орган във ваканция до 9 ноември. Мотивът - да не се превръщала пленарната зала в арена на "предизборни циркове". Българи, не ви ли се почива и на вас цял месец през златната есен, при това платено?

Не за първи път депутатите излизат във ваканция предизборно. Правеха го обаче за по-кратък период, а и сега ситуацията е различна. Има ред симптоми, че Ганьо е намислил

доста магарии за вота и след него

Единственият проблем е, че е трудно да разберем Ганьо от ГЕРБ ли е, или членува и в други парламентарни сили. При всички случаи е огромен гьонсурат, не му дреме.

Ситуацията е различна сега, защото на първо място имаме нерешен проблем с квадратчето "Не подкрепям никого". Както "Сега" писа, той може изкуствено да завиши процентите от представянето на кандидат-президентите, след като тези бюлетини се вадят при изчисляването на крайния резултат. Ползата ясно за кого е - за водещия кандидат, респективно Цецка Цачева. Това е изключителен, скандален фокус, който вече половин година отлежава в Изборния кодекс и бе оставен без сериозен нито политически, нито обществен отпор. Управляващите бяха втренчени да прокарат зверски рестрикции - задължително гласуване, но не и електронно гласуване, огромно ограничаване на гласа на българите в чужбина. Преди половин година, за да се замаже ефектът от това, бе приета и възможността бюлетината за изборите да съдържа и опцията "Не подкрепям никого". Е, "щедрата" опция е налице, но гласовете за нея ще участват в избирателната активност, но няма да формират крайния резултат. Преди два дни Петьо Цеков подробно обясни в "Сега" как благодарение и на тази бюлетина Цецка Цачева може да стане президент на I тур. Заради текста "Малка изборна шашма може да направи Цачева бързо президент" социалните мрежи пощуряха. В сайта на "Сега" за по-малко от денонощие коментарът имаше над 110 000 посещения и 4600 споделения през "Фейсбук"- профила на вестника. Хората осъзнаха, че онова, което уж щедро им се предлага от политиците - да зашлевят масов шамар, е капан. Колкото повече се гласува с "Не подкрепям никого", толкова повече се помага на водача в класирането. Към парламента заваляха и протести срещу ограничаването на гласуването във Великобритания и Германия, въпреки многото желаещи. 

Най-чистият начин бе парламентът да преразгледа решенията си. 

Това следваше, ако преследваше грам почтеност 

Но няма да стане, във ваканция е (надеждата сега е в ЦИК, но е спорно може ли да се намеси, след като парламентът е разписал закон; пък и ЦИК е политически орган, ясна е политическата линия на управляващите). 

Опозицията, или поне тези политически сили, които се представят за такава, вдигнаха огромен шум след решението на мнозинството вчера. Но има твърде много нюанси. Радан Кънев внесе спешна промяна в Изборния кодекс за българите във Великобритания, но мълчи за опцията "Не подкрепям никого" - знакова пасивност. Не е неочаквано, след като точно Реформаторският блок (Димитър Делчев, ДБГ) настоя през пролетта този вот да се приспада при изчислението на резултата. АБВ също пожела спешни промени в кодекса заради гласуването в чужбина, но замълча за "никого не подкрепям". БСП поиска извънредно заседание на парламента, което да отмени ваканцията, но като други точки в дневния ред посочи преразглеждане на търговското споразумение с Канада и провеждане на парламентарен контрол - пак нито думичка за "Не подкрепям никого". ДПС пък излъчи разнопосочни сигнали - първо лидерът Карадайъ пожела извънредно заседание, но само ако на него Народното събрание се саморазпусне (невъзможна опция, реално в подкрепа на ГЕРБ), после депутати от движението подкрепиха искането на БСП. Накрая и Кънев някак настоя за оставка на управлението. Впрочем, няколко видни социолози се изказаха по темата вчера и я неглижираха - какво толкова, бюлетината "Не подкрепям никого" нямало да окаже влияние на вота. Господа, днес може да не окаже, ама утре да окаже, въпросът е принципен - действителни гласове се отхвърлят от формирането на резултата. Представител на ЦИК заяви, че ако гласовете "Не подкрепям никого" влязат в сметката, може и на II тур да няма избран президент, и тогава не било ясно какво следва. 

Пълна бъркотия, забъркана в този парламент от

управляващото мнозинство, което с радост излезе във ваканция 

За да бъде ситуацията съвсем парадоксална, формалното предложение дойде от "Атака". 

"Изненадани", ГЕРБ ръкостиснаха златния пръст. Присъединиха се БДЦ, депутати на Лютви Местан. Така подхраниха хипотезата, че след президентските избори управляващата коалиция може да се преформатира с все по-широкото участие на български, турски и всякакви други патриоти. Есен е, Народното събрание трябваше да гледа данъчни закони, бюджет, следваше да се произнесе за комисия по повод АЕЦ "Белене" - няма да стане, коалиция "ГЕРБ и приятели" реши да почива.

В парламента има една любопитна дама, която за разлика от други се облича добре и говори интересни работи - Цвета Караянчева. Да я чуем: "Това ли очакват избирателите ни - всеки ден БСП да използва Народното събрание за циркова арена. В петък развяваха байраци, утре какво ще ни се случи - може би някой ще се обеси на балкона?! Не е редно Народното събрание да се превръща в цирк. Има ясни правила при предизборната кампания. Народното събрание няма да провежда пленарни заседания, което не значи, че няма да работи, комисиите ще работят.... Това, което се говори непрекъснато от трибуната, са лъжи. Отново г-жа Корнелия Нинова искаше да ви въведе в заблуждение. Отново повдигнаха темата за бежанците, лагерите и всичко останало, което продължават да дъвчат във времето...."

Разбрахте ли? Опозицията следва да мълчи, в никакви пленарни зали не бива да влиза, теми като бежанци и др. трябва да ги няма - за да е стабилна България.

Бай Ганьо очевидно твърде много се е разпищолил. Толкова много, че не се знае какви са най-големите вреди.

http://www.segabg.com/