Балкански поток през равнина и малки реки, струва близо 3 милиона евро на километър , а Проектът Ай Джи Би ще струва 1,3 милиона евро, по чисто ново трасе, което минава под язовир и под река Марица и преминава Родопите

Ilian Vassilev

Ще съдя по истинските намерения на правителството, което К и А готвят, по отношението му към корупцията  в Булгартрангаз и Булгаргаз и задължителната смяна на ръководствата им. Защото очевидно правителството на Янев не само не ги разкости /как да пипне руска корупция/, но и ги закриля.
Колкото повече приближаваме към края на строителството на  интерктора с Гърция, толкова повече се усилва цялата кампания по дискредитацията му и по овладяването от "верни кадри" на Газпром, както в България, така и в Гърция, така и с действия в Италия, в Брюксел и Вашингтон.
Схемата е проста - ако Х фирма, която има участие в интерконектора разчита при изпълнение на някаква дейност да получи примерно Х печалба, "мотиватори" от Газпром се свързват и обещават 2 по Х, плюс всички щети по неустойки. Икономическата логика е проста - "подкупът" е примерно една пета от допълнителните приходи, които компанията получава от удължаване на монополните си позиции у нас и в региона.
Първо, приятелят на руското външна разузнаване Румен Петков се опитваше да го намери корупцията в проекта за интерконектор с Гърция, но стана смешен. Министърът на енергетиката в сянка на ГЕРБ Делян Добрев, а след това Валентин Николов - ексшеф на БЕХ също повториха мантрата - заради интерконектора не можем да внесем азерски газ /пълна измама и поредна корупция/, с настояване за отстраняване на  мениджмънта. 
Колкото се приближаме към края, толкова нараства желанието за овладяването на проекта и за отчитането му като личен успех на неучаствалите и пречилите. Продължават още по-настървени с усилията след координация с Газпром на кръга заинтересовани, които реализираха Балкански поток, да покрият информационно реалната корупция в Турски поток с измислена такава в интерконектора. 
Още веднъж, в Балкански поток със схемата инхаус и формален изпълнител - Аркад, потънаха повече от 3 милиарда лева, като коруционната премия се оценява минимум на 1 милиард лева. И тъй като няма как да открият нещо в интерконектора, контролът е железен и дисциплината е на светлинни години от тази в Турски поток, се мъчат да намерят административни кусури.  
Тактиката е проста - още от времето на Румен Петков и снимките му с тръби по трасето - пускате "голяма новина" за корупция по проекта, за някаква нередност, атакувате всички от мениджмънта до изпълнителите, доставчици изобщо когото сварите, демонстрирате принципност и загриженост пред "американските приятели" докато рапортувате на шефовете на руското разузнаване. Замисилът е този натиск, включително медиен, да пренавие гайките в отношенията между ръководство на компания, изпълнители и доставчици, с цел да ги вкара в разпри, неразбории с крайната цел да произведат неизпълнение и забавяне. Едно е да налагаш неустойки, които са част от процедура, за да упражниш натиск за да се завърши проекта в срок, когато имаше обективно основание, друго е да използваш неустойката като средство да забавиш завършването в срок на проекта, заради проблеми извън негов контрол. Резултатът, към който се стремят при дискредитиране на ръководството, горепосочената група "приятели на Газпром" е овладяване на интерконектора, използването на финалната част за допълнителни плащания уж за ускоряване, а реално за забавяне, тъй като трябва да се отстрани сегашния изпълнител или насили да приеме "наши" фирми. Но тук е малката цел, голяма е овладяване на интерконектора в сравнима степен с овладяването на Булгартрансгаз като се влияе върху тарифната политика и ангажирането на капацитети на интерконектора, така че Газпром да се пострада. Да припомним, че Булгартрансгаз намали тарифите си по всички направления, които Газпром ползва, и увеличи същите по трасета, които негови конкуренти ще използват. 
И най-вече да пренасочат прожекторите осветяващи корупцията по Балкански поток, където главното лице е Малинов, да същия който държи прословутата пътна карта и не я дава и който очевидно е човек на Газпром, върху "разкрития" по Ай Джи Би.
Големият им ужас е че ще има инфраструктура която е извън контрола на Газпром и може да доставя газ в сърцето на България, и до района на Маришкия басейн.
Битката е жестока. Ще разкажа в подробности, като приключи строителството. Но ако се наложи и по-рано. Тези юнаци трябва да си получат своето. То затова и Делян Добрев ме съди, за да ме принуди през съда да мълча. 
Няма как да стане. Знам много. 
А вие трябва да знаете две цифри. Балкански поток, който минава през Дунавската равнина и малки реки, струва близо 3 милиона евро на километър /линеен/. При това само за частта  до сръбската граница има отчуждителни процедури и пълната програма от съгласувания и разрешителни. Останалата част от трасето бе по сега съществуващи газопроводи на Булгарнтрансгаз.
На Балкански поток нито министерството на икономиката, нито правителство, нито регулаторни органи, никой не наложи никави санкции, никакви глоби. Нямаше и еропейски средства пряко, макар че направиха номер с купени с европари машини да обслужват компаниите на проекта. На Балкански поток бяха ангажирали и армията да помага, естествено без пари. 
КЕВР наложи някакви смеши 450 хиляди лева, и то заради кумова срама малко преди да влезе в пълна експлоатация на 1 октомври.
Проектът Ай Джи Би ще струва 1,3 милиона евро, по чисто ново трасе, което минава под язовир и под река Марица и преминава Родопите - абсолютно несравнима като сложност задача.
Е, къде според вас е корупцията.? И колко според вас щеше да струва Ай Джи Би, ако беше ръководен от Малинов и Булгартрансгаз чрез инхаус възлагания и аватар на Аркад?

Фейсбук