Балкантуризъм

БалкантуризъмРавносметката на тазгодишния летен сезон по българските курорти е повече от стряскаща - над 100 натровени деца с негодни и опасни храни в летните черноморски лагери; няколко удавени летовници на неохраняеми места за къпане или в хотелски басейни, които не отговарят на техническите изисквания.

И още: стотици са измамените българи с фалшиви оферти за екзотични дестинации, а порочната практика за претопляне на стари храни нанася непоправими щети на българския ол-инклузив. Не по-малко зловонни са и пробите на водата в почти всички по-големи български курорти, доказали високо съдържание на фекалии и други битови отпадъци.

Безхаберие и алчност

Но нищо не може да се сравни с тазгодишния финал на летния балкантуризъм, казва Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма. Скандалът с отменените чартърни полети нанесе непоправими щети на българската туристическа индустрия и заплашва да се превърне в политически въпрос в отношенията с Русия, Финландия, Холандия и прибалтийските страни. Основно техни граждани се оказаха заложници в скандала с чартърните полети, след като бяха принудени да платят повторно вече закупени самолетни билети.

Според Румен Драганов проблемът се корени в калпавата работа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, както и на Транспортното министерство. „На тяхното безхаберие се дължи липсата на механизъм за приложение на поне два европейски нормативни документа - директива 90-314 за гаранциите за изпълнението на договорените туристически услуги, и европейският регламент за санкционирането на нередовни авиопревозвачи. „България Еър“ съвсем съзнателно е превозила до черноморските летища задгранични туристи на един фалирал туроператор, макар да е било ясно, че той няма как да плати обратните чартъри.

В основата на скандала стоят безотговорността и алчността на две фирми, както и престъпното бездействие на държавните институции. Българският национален авиопревозвач е пропуснал цели 150 пъти възможността да се обърне към съда заради неплатени сметки от „Алма Тур“.

Кой е виновен за скандала?

Така вместо да потърси изпълнение на процедурата за обявяване на несъстоятелност, авиокомпанията е продължила да кредитира длъжника с ясното съзнание, че ще си вземе своето, но след като организира унищожителния за имиджа на България скандал с блокираните чужди туристи. „Алма Тур“ също е предпочел да не уведомява съда, че няма пари да изпълни сключените договори с чуждестранните си контрагенти.

„И държавата, и двете замесени компании са виновни за скандала. Очевидно крехкият имидж на българската туристическа индустрия е последна грижа за тях“, казва Румен Драганов. Той обвинява също и българското правителство в липсата на идеи и стратегия за развитието на туризма, вкл. с европейски пари. Актуален е и въпросът за пълната липса на прозрачност около истинските собственици в сектора на туризма.

„За съжаление всичко това се случва в година, когато българският туризъм можеше да извлече ползи за себе си и да привлече допълнителни чужди туристи. Вместо това ще се молим броят на туристите догодина поне да не спадне драстично“, казва в заключение Румен Драганов.

-------------------------------

Забележка: Заглавието е на редакцията. Оригиналното заглавие е „Издънка по български“

Николай ЦЕКОВ

dw-world.de