Б.Борисов: Липсата на свобода на словото е заради малодушието на журналистите

Б.Борисов: Липсата на свобода на словото е заради малодушието на журналиститеТова заяви премиерът в ефира на радио К2, където беше гост по случай третата годишнина на медията. Сред обсъжданите теми с водещата Илиана Беновска бе и тази за свободата на словото.

Попитан за свободата на словото в България премиерът каза:„Аз ефективни мерки в медиите не мога да предприема”.

Беновска попита Борисов какво трябва да прави работникът, когато работодателят му каже, че няма да му плаща, ако не напише или не отрази това, което собственикът иска.

Бойко Борисов отговори, че работникът може да напусне.

При този отговор Беновска предизвика премиера и го запита какво да прави после журналистът, да отиде при Бойко Борисов и да му каже: „Бойко, уволниха ме, назначи ме на работа, аз съм много кадърен журналист”?

Борисов отвърна, че вината за липсата на свобода на словото е в малодушието на журналистите, които се съгласяват да пишат гадости за пари. Премиерът предложи журналистите, които са недоволни, да напуснат медиите, да си направят сдружение и да си изтеглят кредит, като си заложат апартаментите, за да си направят нова медия.

„И другите медии да си вземат кредит от Корпоративна търговска банка”, предложи още министър-председателят и допълни, че едва ли има банка, която да откаже кредит на К2, нищо че К2 не притежава нищо ценно освен акъл в главата, който да заложи.

„Аз в случая като демократ считам, че самите журналисти трябва да си отрегулират нещата.

Върху свободата на словото не посяга властта, а собствениците. Не мога да кажа дори какво мисля, защото ще се приеме като намеса в дейността на някоя медия”, сподели още министър-председателят.

Източник: СБЖ