You are here

ББ можеше да се откаже от проекта Белене без последствия. Но подписа анекси с американците

"1,2 млрд. живи пари платихме за американските централи. За двата реактора, които Женева ни осъдиха да платим, първоначално някъде около 800 млн. живи пари от бюджета ще извадим да дадем. И това се дължи на тези две правителства, които са подписали тези договори. Вместо да правим пътища, да даваме на пенсионери, на хора с увреждания, 2, 5 млрд. живи пари ще дадем за две абсолютно корупционни сделки“, коментира Борисов от русенско в събота.

Та пак да напомня. 

 

Есента на 2009 г. ББ имаше шанс да се откаже от проекта Белене без последствия. Но вместо това въртя цигански номера и договорите, по които сега плащаме неустойки (не реактори), бяха официално прекратени след като абдикира от властта през 2013г.

А "живите пари" за американските централи нямаше да плащаме, ако 2011 той не беше подписал анекси към договорите на Костов, а 2013 не беше саботирал процедурата за недопустима държавна помощ, която ДКЕВР започна.

Лена Георгиева

facebook.com/profile.php?id=100000090392793&hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

 

Ще допълним фактите : 

„Сделките с двете американски централи вълнуват българската общественост от 1998 г., и частично около подписаните с тях договори излизат факти, които са в ущърб на българските граждани. Договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3 (сега „AES Гълъбово ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ Контур Глбоал) са предмет и на редица заседания на Народното събрание.

Бившия енергиен министър Делян Добрев и сегашен шеф на енергийната комисия в парламента, на специално свикана пресконференция през юли 2012 г. показа пред журналисти договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от"Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г. 

Тогава Добрев извика медиите, в отговор на изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, който ден по-рано бе коментирал, че повишаването на цената на тока е отговорност изцяло на премиера Бойко Борисов.

„Договорите са подписани в присъствието на тогавашния премиер Иван Костов", каза тогава Добрев. Той обясни, че те са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят. "Марица-Изток" 1 заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. и до 2027 г. ние ще плащаме над 100 лева електроенергия от "Марица-Изток 1“. С обяснението, че са конфиденциални, медиите видяха само датата.

"Опитват да намерят най-различни аргументи за оправдаване на покачването на цената на електроенергията, само и само да не се говори за сключените дългосрочни договори за Марица изток 1 и 3 с аргумента, че не Костов, а някой друг определял цената", заяви Делян Добрев

От своя страна в същия ден Костов коментира следното:

Това, че той (Б. Борисов, б.р.) се опита абсолютно безочливо да поддържа тази своя теза ни кара, пресцентъра на Демократи за силна България да му изпратим справка за времето, когато са подписани и сключени тези договори, които той има в предвид.

И нека той да се съгласи, тези договори, дори тези, които са сключени от правителството на Симеон Сакскобурготски, с двама министри на енергетиката - единият е Милко Ковачев, другият е Мирослав Севлиевски, да бъдат извадени на бял свят, да се види кой ги е подписал.

Ние понеже знаем кой ги е подписал, ще изпратим тази информация и се надяваме, че ще спре да лъже така безочливо.

Но той лъже, принуден да прикрие собствените си следи - следите от неговата нерешителност и неговата некомпетентност са толкова големи, че просто не могат да бъдат прикрити вече. (използваните цитати са от архива по темата на news.bg).

Сега, през 2015 г. Реформаторския блок и ГЕРБ са в коалиция. Иван Костов не е лидер на ДСБ и спорът между тях изглежда изгладен, още повече, че бившият член на ДСБ сега е председател на КЕВР.“- 3e-news.net

Шменти – капели, а някои тъпчат едни пари в едни джобове ... Ако не им пишем имената, помислете за „прекрасната свобода“ на словото ... По делата им ще ги познаете ...

http://avantage.bg/