You are here

БГ ПОЛИТИЦИ : Димитър Николов - честен, по-честен ...

Явно българските политици са честни, но едни от най-честните са от ГЕРБ, но нека погледнем един от тях и едни обстоятелства пропускани във важните декларации, които са длъжни да попълват точно хората във властта ...

Кандидатите за „Дондуков” 2 заможни и спестовни 

http://www.monitor.bg/article?id=311684 

МИНА МАРИНОВА

21.10.2011 

Николов се придвижва с колело 

Румяна Любенова

Кметът на община Бургас и претендент за втори мандат Димитър Николов живее с 5-членното си семейство – съпругата Гергана и децата Мила, Иван и най-малкия Захари на година и половина, в двустайно жилище в бургаския жилищен комплекс „Лазур”. 

В почивните дни и през ваканцията той кара „Фолксваген Пасат”. Съпругата му е учителка в Математическата гимназия, тя се грижи за децата и ги вози с джип „Тойота Раф”. Лятото прекарват заедно в семейна вила в село Велика или в Банево, където имат наследствена къща на името на сестра му. 

Николов ръководеше няколко години успешно една от най-големите компании за производство на шоколадови и захарни изделия у нас, а от четири години управлява една от най-големите общини. “Не е човек на крайностите, винаги е в състояние да те разбере и да ти помогне”, твърдят колегите му. Те го приемат преди всичко като строг, но справедлив началник, с усет към новостите. Освен това води здравословен начин на живот – храни се рационално и често може да бъде видян и на колело.

Наред с хвалбите на в.“Монитор“ за Димитър Николов, което беше естествено по онова време за вестниците на Ирена Кръстева и в съпричастният в сянка  Делян Пеевски, ние научаваме, че: „В почивните дни и през ваканцията той кара „Фолксваген Пасат”. Съпругата му е учителка в Математическата гимназия, тя се грижи за децата и ги вози с джип „Тойота Раф”. 

За да караш два автомобила, което струва не малко пари ти трябва да го притежаваш и да си похарчил едно към 60 000 лева вероятно за двете, но този обикновен факт и неговото присъствие в декларациите подадени в Сметната палата от кметът на Бургас Димитър Николов липсват ?! 

Когато стъпва в длъжност кметът Димитър Николов на 12.12.2007 г. под вх. № В73/ 12.12.2007 г. е декларирал следното: 

 

Имотното състояние на Димитър Николов бе официално оповестено от пресцентъра на ГЕРБ в Бургас. Според разпространената до медиите декларация Областният лидер на ГЕРБ и кандидат за Кмет на Бургас притежава:

„Апартамент – 89,6 кв. м. – Бургас, ул. Абоба С. Ветрен – жилищен етаж 115 кв. м. с прилежащ двор от 470 кв. м. – наследствени С. Росеново – дворно място – 1240 кв. м. Созопол – жилище – 46,5 кв. м. С. Велика – вилен имот – 890 кв. м.

Автомобили: Пежо 206 Опел кадет Лада самара”

„Искам бургазлии да знаят, какво притежавам преди да бъда избран за кмет на Бургас, като по този начин подчертая намеренията си за прозрачно управление”, каза самият Николов. Освен посочените имоти е добавено в Имотната декларация, че Димитър Николов е в момента: Управител на фирма КБС ООД, със 75 служители, основна дейност – туризъм, туроператорство, инвестиционна дейност. Управление – Бургас. И има 50 % дялово участие от фирма „Европа” 5 ООД – която се занимава с търговия и инвестиционна дейност.


 

Това, което се скрива от гражданите на Бургас във въпросните данни е, че кандидат – кмета притежава доста голям и луксозен хотел по Южното Черноморие. Чрез фирма „Европа 5” ООД Николов е собственик на х-л „Белица” в Приморско. Хотелът е разположен на терен от 13 дка с парк и басейни. Има 168 стаи и 6 луксозни апартамента, което прави 450 легла на разгъната застроена площ от 7000 м2, което си е индустриално количество. Сградата е бившата почивна резиденция на Строително Монтажен Комбинат – Бургас от Татово време – впоследствие приватизирана. Хотелът е обграден с висока бетонна ограда, зад която никой не може да надзърне.

По пътя за Приморско обаче са наредени огромни метални билбордове с реклами на един от най-големите и лъскави комплекси по Южното Черноморие. Интересно в случая е, че в посочената имотна декларация случайно, или не се появяват няколко показателни противоречия и факти. Едното от тях е, че в регистъра на бургаските фирми няма фирма с име „КБС ООД”, на която Управител е Димитър Николов. След ровене по регистрите излизат само 2 ООД-та, които съдържат в името си посочените инициали, а именно: „КБС – 2000” ООД, с Управител: НИКОЛАЙ СЛАВОВ СЛАВОВ и „К Б С ИНВЕСТ 1” ООД, с Управител: НЕДКО ДИМОВ УЗУНОВ. И в двата случая името на Димитър Николов липсва. Между другото първото КБС – 2000 е в ликвидация от 2002 г. Разследване на “Уикенд” успя не много лесно да разкрие коя е истинската фирма скрита зад инициалите КБС, посочени в декларацията. Оказва се, че това е фирма „КОМУНАЛНО-БИТОВО СТОПАНСТВО” ЕООД с дейност – Хотели. В актуалните регистри на ДАКСИ управител на въпросната фирма е лицето: СИМЕОН НИКОЛОВ СИМЕОНОВ – съдружник на Димитър Николов още от времето на общата им фирма „Бове – 1” ООД – наследник на контрабандната ЕТ “Бове – 1”. Собственик на въпросното еднолично дружество, а не ООД, както е посочено в декларацията, е фирма „Европа – 5”. Споменатият х-л „Белица” в Приморско всъщност се води собственост в активите именно на „КОМУНАЛНО-БИТОВО СТОПАНСТВО”, но това съзнателно, или не е пропуснато от подателя.. Както е и изманипулирано името и статута на формата, в която той посочва, че работи, но официално липсва в съдебния регистър. Друг е въпросът как точно е придобит и за колко пари х-л ”Белица”, заедно с огромния парцел от 12105 м2 в гр. Приморско и дали някой е правил проверка за произхода на средствата за това. Най-много въпроси предизвиква регистрирания уставен капитал на “Европа 5” ООД – 570 840 лв., което прави 285 235 лв. собствени средства за Николов. Само, че защо именно фирмата която притежава огромния х-л “Белица” – „КОМУНАЛНО-БИТОВО СТОПАНСТВО” ЕООД има регистрирани едва 152 940 лв? Кой се опасява от ревизия от данъните власти и декларациите през годините, доказващи произхода на въпросните средства с официално получаваното трудово възнаграждение?

http://bg.lica.wikia.com/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80...

Честният ни политик и кмет не декларира никаква собственост в Приморско или в КБС ЕООД на 14.01.2008 г. пред Сметната палата

Интересно е как кметът Николов, който декларира заем от над 91 хиляди лева от ОББ е спечелил и има едни 285 420 лева, за да може съпругата му Гергана Николова да стане съсобственик на фирмата "ЕВРОПА-5" ООД, когато поема върху крехките си плещи делът на своя съпруг, кмет на Бургас ?!

А тогава и билетчета за търкане нямаше ... Мистерия или ...

Изведнъж през 2009 г. в декларацията на кмета Димитър Николов се появява съсобственост в "ЕВРОПА-5" ООД, за която има дружествен договор от 15.11.2007 г. фирмата, която за това време е собственик на КБС ЕООД и хотел "Белица" и забележете някой е дарил повече от четвърт милион на съпругата му и кой ще е ако не е той и тя става съсобственик на златната кокошка ...

Как се спестяват 285 бона при заем, който още не е изплатен и как един джип "Тойота" се кара в семейство Николови също без да го има деклариран някъде ?!!?

Ето и част от историята на "ЕВРОПА-5" ООД :

 

 

Метаморфозите са ясни за тези погледнали картинките, а към момента ситуацията е такава :

Прав е Асен Йорданов, който първи писа за миналото и честността и Димитър Николов : „България и до днес се управлява от криминални елементи, а свободата на словото е по-зле, отколкото преди 15 г. Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а обществото се оглавява от контрабандисти, крадци и мафиоти. С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден".

Днес дали няма да добави и още нещо ...

С вх. № Г 1580/ 28.04.2009 г. е следващата декларация и там не виждаме нито джип „Тойота“ RAV4, нито VW Пасат:

През 2008 г. Димитър Николов прехвърля притежаваните от него ВАЗ 2108 и Опел Вектра и не придобива никакво ново МПС.

През 2010 г. под вх. № Г 3716/ 30.04.2010 г. той декларира ситуацията през 2009 г. и там пише черно на бяло : „Нямам нищо за деклариране“ ... относно притежание на МПС. 

През 2011 г. Димитър Николов подава декларация с вх. № Г 2014/ 29.04.2011 г. за имуществото си през 2010 г. и там отново пише: „Нямам нищо за деклариране“ относно притежание на МПС ?!

Най-интересна за нас и като лакмус за прозрачност е декларацията му за 2011 г. подадена под вх. № Г 2449/ 27.04.2012 г. където отново е декларирал : „Нямам нищо за деклариране“ по отношение собственост на МПС ?!Да обаче публикация във в. „24 часа“ от 01.09.2011г. пише, че : „Бургаският кмет Димитър Николов също не е придобивал имоти по време на мандата си.“ 

Обаче друго четем във в.“Монитор“ два месеца по-късно, че има две коли които кара той и съпругата му ?! Автомобилите са също движима собственост, вид движим имот и тези два автомобила не са посочени в неговата декларация за 2011 г. ?! Дали тогава или по-рано се е появила нуждата от GinkgoVin ?! 

Ето го и откъса от тази публикация: 

 

Големите кметове без имоти от мандата 

01.09.2011 г. „24 Часа”

Бургаският кмет Димитър Николов също не е придобивал имоти по време на мандата си. През 2007 г. той е обявил със съпругата си Гергана, че притежават апартамент в Бургас (90 кв. м), къща с гараж и двор в с. Велика, апартамент (50 кв. м) в Созопол, дворно място в Росеново. Само на кмета се води жилищен етаж и дворно място във Ветрен, придобити в периода 1995-2007 г. 

“Нищо не съм купувал през последните години. Живеем с по-малко разходи отпреди, когато от време на време ходехме на екскурзия”, казва Николов. Допълнителните пари в къщата са идвали от хонорари на съпругата му, която е учител по математика. През 2010 г. тя е декларирара 944 лв. като приход от друга стопанска дейност. През 2011 г. сумата е 2740 лв. Гергана Николова през 2010 г. е декларирала дялове във фирмите “Йори” и “Европа-5”. 

И така стигнахме до декларацията на Димитър Николов за 2012 г. подадена под вх. № Г 3520/ 30.04.2013 г., в която отново е декларирано: „Нямам нищо за деклариране“ по отношение на собственост върху МПС … 

Ако вярваме на приказката за честните политици, каквито в България няма би трябвало да упрекнем журналистите от две известни издания, че вероятно нещо непроверено са публикували, но те цитират думите на един политик, гордост за ПП ГЕРБ … Според тези думи той нищо не си е купувал, не са му подарявали, пестил е но ей така от нищото са се появили един джип „Тойота“ RAV4, и един „Фолксваген Пасат“, които семейство Николови карат напред-назад из Бургас, а и едно колело, може би за снимки и публичен PR …

Камери са заснели  джипа “Тойота“ RAV4 от  2009 г., както и от  2010 г. , който управлява съпругата на кмета Гергана Николова . 

Споменатият джип „Тойота“ RAV4  е заснет срещу кооперацията на ул.“Абоба“, където живее семейството на Димитър Николов.Споменатият джип „Тойота“ RAV4  е заснет срещу кооперацията на ул.“Абоба“, където живее семейството на Димитър Николов през 2009 г., за който не можем да открием нищо в декларациите на кмета пред Сметната палата и до ден днешен ...

Липсващата джипка и други МПС не виждаме и в декларацията за 2013 г. Входящ номер Г276/27.03.2014

И в декларацията до Сметната палата през 2014 г. Отново НЯМА ДАННИ за собственост върху управляваните от семейството на кмета Димитър Николов ?!

Такава честност, а ?!

 

 

 

На тази снимка кметската джипка е перфектно спряна върху тротоара на ул."Абоба" е заснета есента на 2015 г., а дали я има в декларацията на кмета Димитър Николов пред Сметната палата ?!  Да, ама НЕ! Законите са за другите не и за този от ГЕРБ ...

Дали са събирали информация или са я карали на усещания, но едни колеги от един сайт написаха следното за г-н Николов през 2010 г. 

Последователят на Бойко 

http://www.bnews.bg/article-9686 

Димитър Николов – кметът, който изгони олигарсите 

вторник, 18 май 2010 г. 14:20 ч. 

„Димитър Николов печели изборите с едно единствено обещание – край на далаверите и прозрачно управление. През вече почти 3-годишното си управление Николов успява да го удържи и показателно за това е фактът, че няма нито един скандал около неговото управление или личност. Бургаският кмет се прочу и с това, че още преди да влезе в общината направи списък с всичките си имоти, за да може на излизане от нея бързо да се установи забогатял ли е по време на управлението си или не.“

Да, бе да ...

В декларациите на Николов за 2016, 2017 и 2018 отново няма нищо в разделите за притежавани и използвани МПС-собствени или чужди, както и за сделки за продажби и прехвърляния ... Абсолютна "чистота " ...

 

Нищо лично, но да, ама не ?! Нека всеки един от вас, който му се чете и му се мисли да се абстрахира от онази аура на чудотворец и строител на това и онова, отнасяна до един местен бургаски политик и да си направи извод за българските политици от ГЕРБ и за Димитър Николов и да си отговори на въпроса защо не помнят онова, което е неудобно за тях тези които ни управляват, а искат от нас да сме добри, честни и послушни граждани, които да се възхищаваме на онова което правят с нашите пари и със заплатите които им плащаме, за да го правят …

И въпреки скандалите с властта като "Апартаментгейт" и десетки други ние виждаме скриване на информация за движимо имущество на вероятна стойност около и над 100 хил. лева, а дали е само това и то в период от 10 години ?! 

А същото лице е и лице на ИК на ГЕРБ и уговаря един кмет на ГЕРБ да подаде оставка и с какъв морал и право прави това ?! 

Остарялата джипка Тойота RAV4 вече е продадена или върната на "услужливите приятели", но на нейно място на същия адрес се е появила нова от същата марка, забелязана паркирана и до работното място на  Гергана Николова  и подобен екземпляр струва от 53-61 000 лева с ДДС ... Но пак липсва в декларацията пред КПКОНПИ за 2018, както и едно вероятно придобито на старо Ауди А8 от 2013-2014 г., което също струва около 50 000 лева и е паркирано в подземния паркинг на бургаската опера ...

Още месец и декларацията за 2019 г. пред КПКОНПИ трябва да покаже дали пак ще се прикриват данни и пари от един честен кмет ...

И нека се научим да не вярваме на приказки, а да проверяваме, защото тези които искат да ни управляват са длъжни да бъдат на показ и честни поне в документите, които законите изискват да попълват. Вярно е, че тук не иде реч за апартаменти, но пък става дума за едни десетки хилядарки ...

Все пак кой да ти каже ... Може пък и да не можем да четем по верен начин едни документи подобно на онези в КПКОНПИ ...

"Под лупа"

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.