Без изненади :Шеф на „Росатом“: Готови сме да участваме в АЕЦ „Белене“ и като строител, и като инвеститор

 

Унгарският модел, по който се изгражда АЕЦ „Пакш“ 2, би бил подходящ и при изграждането на АЕЦ „Белене“. „Росатом“ е готов да участва като строител на АЕЦ „Белене“ при всички варианти, а като инвеститор – зависи от условията и модела, които е избрало българското правителство.

Това заяви пред български журналисти първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

 

Винаги сме потвърждавали и многократно съм заявявал на г-жа Петкова, че „Росатом“ при всички случаи е готов да окаже подкрепа и да участва в проекта по начин, който ще бъде удобен за българското правителство. Често ни задават въпроса дали сме готови да участваме като изпълнител на проекта, ако бъдат намерени средства? Винаги сме потвърждавали, че сме готови да го направим. Що се отнася до нашето участие в проекта, „Росатом“ е натрупал голям опит при най-различни сценарии. В момента се намираме в Унгария, където изграждаме АЕЦ „Пакш“ 2 въз основа на междуправителствено споразумение. Източникът за финансиране е държавен кредит. В Турция, която е съсед на България, ние сме инвеститор и сами влагаме пари. Всеки от тези проекти се нуждае от структуриране, определени условия и отношения, заяви Комаров, цитира БГНЕС. 

/frognews.bg/novini/shef-rosatom-gotovi-sme-uchastvame-aets-belene-kato-stroitel-kato-investitor.html

КОМЕНТАР "ПОД ЛУПА": За Първанов и приятеля му Борисов изненади НЯМА ... Където са парите там са и те или по-точно където са интересите на Росатом и Газпром ...