You are here

Берлин се ядоса на Ердоган, месел се в германските избори

По-рано турският президент призова сънародниците си да не гласуват за нито една от партиите

Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува „намесата“ на турския президент Реджеп Ердоган в германските избори, след като държавният глава призова турците в страната да не гласуват за нито една от управляващите коалиционни партии.

„Това е безпрецедентен акт на намеса в суверенитета на нашата държава. Намесата на Ердоган в германската предизборна кампания показва, че той иска настрои хората в Германия едни срещу други“, каза Габриел в интервю.

От своя страна дипломатът, който е и бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП), призова хората да гласуват на предстоящия парламентарен вот, давайки гласа си за партии, защитаващи демокрацията.

„Нека покажем на тези, които искат да ни настроят едни срещу други, че няма да участваме в тази зловредна игра“, посочи Габриел.

По-рано днес турският държавен глава призова турците, които имат право на глас на следващите избори в Германия, да не гласуват за нито една от двете партии в управляващата коалиция и основни претенденти за победа на вота – консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, СДП и Зелените.

Думите на Ердоган обаче бяха противоречиво приети и сред турската общност в Германия. Съпредседателят на Асоциацията на турската общност в Германия Атила Караборклу заяви, че Ердоган „се опитва да раздели германското общество“ и цели да „нанесе удар по германската демокрация“. 

http://www.faktor.bg