Бивш гръцки премиер: Не съм сигурен, че САЩ искат да сложат край на войната в Украйна

от Nikolaus J. Kurmayer and Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com and EURACTIV.de | translated by Антония Коцева

Вашингтон играе решаваща роля за справянето с кризата в Украйна, но мотивацията му за прекратяване на войната не е ясна, коментира консервативният бивш премиер на Гърция Костас Караманлис. 

Изявлението му идва на фона на ожесточен сблъсък в гръцката политика заради решението на управляващата партия Нова демокрация (ЕНП) да изпрати повече оръжия в Украйна, без да информира парламента. Гърците научиха новината от германския канцлер Олаф Шолц, след като той обяви  сделка за размяна на оръжие  с Атина.

Междувременно Берлин призна, че сделката е сключена между двамата лидери в кулоарите на срещата на върха на ЕС.

Караманлис, който беше министър-председател на Гърция между 2004 и 2009 г., все още е влиятелна фигура в гръцката консервативна партия. По време на управлението си той настояваше за „балансирана“ външна политика между Вашингтон и Москва, нещо, което не удовлетвори американците. 

„Съединените щати наистина дадоха решаващ принос както в справянето с кризата, така и в подкрепата на Украйна. Не е ясно обаче дали имат еднакво силни мотиви за прекратяване на войната, тъй като всъщност те няма да понесат болезнените последици, поне в същата степен като Европа“, каза Караманлис. 

Бившият премиер настоя, че краят на войната е спешен, тъй като всички участници – преди всичко Украйна – само ще загубят. 

„Извършителят – Русия, независимо от противоречивия резултат, също ще претърпи огромни загуби и удари по своята репутация“, посочи той. 

Гръцката външна политика „на тъмно“

Всички опозиционни партии обвиняват гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, че провежда тайна външна политика, без да информира другите политически партии и  въвлича страната в „непознати води“, когато става въпрос за външни въпроси.

Заглавната статия в  новинарския уебсайт News247 в четвъртък разкритикува правителството. Заглавието на материала е „Гръцката външна политика се случва на тъмно“. 

Опозицията реагира, след като германският канцлер Олаф Шолц обяви сделка за размяна на оръжие с Атина, която се ангажира да изпрати оръжие на Украйна след срещата на върха на ЕС. 

„Гърция ще доставя Украйна, а ние ще им доставяме германски бронетранспортьори“, каза Шолц  на пресконференция.

Съобщението на Шолц изненада гърците, тъй като премиерът Кириакос Мицотакис не говори по въпроса на пресконференцията след Съвета на ЕС. 

Освен това на 13 април гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос каза, че  няма да се изпращат повече оръжия в Киев

Опозицията призова за свикване на извънредна комисия по национална отбрана и външни работи, за да разбере какво се случва. 

Все пак не е ясно защо Шолц обяви сделката, а Мицотакис предпочете да не го прави. 

Попитан защо гърците са научили от Шолц за сделката, говорителят на гръцкото правителство Янис Ойконому каза пред  Skai TV, че германският лидер е направил съобщението „на фона на продължаваща дискусия между двете страни“. 

„Шолц уведоми за напредъка на контактите, осъществени между двете страни“, обясни той. 

Берлин обаче е на друго мнение, като твърди, че сделката вече е финализирана на срещата между Шолц и Мицотакис. 

На въпрос на EURACTIV какво се е случило, говорителят на германското правителство Волфанг Бюхнер отговори, че „германският канцлер и гръцкият министър-председател са разговаряли  във вторник в рамките на Европейския съвет и също така са се споразумели за тази размяна на оръжия“. 

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...