Бивш министър с обвинение заради хотел на Велчеви

Бивш министър с обвинение заради хотел на ВелчевиБившият министър на образованието в кабинета на Царя - Владимир Атанасов, ще отговаря защо е правил заменки на земи, от които са се облагодетелствали други приближени в НДСВ.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Владимир Атанасов - бивш министър на образованието в кабинета Сакскобургготски, съобщи БТА.

Атанасов е обвинен, за това че на 9 декември 2002 г., в София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - министър на образованието и науката на България, превишил властта и правата си. Той е извършил действия, които влизат в компетентността на министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Варна, пише в съобщение на прокуратурата.

Атанасов сключил договор с „Краун хотелс“ ООД (София), с който заменил недвижими имоти (частна държавна собственост - хотели „Ехо“ и „Мургаш“ (к.“Златни пясъци“ Варна) срещу поето задължение от „Краун хотелс“ ООД да им бъде учредено право на строеж - върху парцел публична държавна собственост, ползван и управляван от Икономическия университет - Варна и задължението въз основа на това право да построят сграда на този терен с разгърната площ от 1100 кв. м.

От деянието са настъпили значителни вредни последици - имуществени, в размер на 454 166 лв., и неимуществени, които се изразяват в затруднена работа на държавните органи при упражняване правото на собственост на държавата.

По делото са разпитани 11 свидетели. Към момента на Атанасов е наложена мярка за неотклонение - „подписка“.

Историята

„Ще предприемем необходимите действия по отношение на собствеността на хотел „Хелиос“, по-известен като „хотела на братя Велчеви“. Започваме дело, тъй като обектът е построен на държавна земя“, заяви преди време областният управител на Варна Данчо Симеонов.

Хотелът в комплекс „Златни пясъци“ бе вдигнат по време на мандата на НДСВ и ДПС, когато финансов министър беше Милен Велчев. Според публикации в медиите единият от собствениците тогава е бил братът на финансиста - Георги Велчев.

Чрез фирмата „Краун хотелс“, в която има дял, Георги Велчев взема от Икономическия университет-Варна две стари общежития в курорта срещу обещанието да вдигне друга сграда на вуза, която ще се ползва от Колежа по туризъм. Фирмата придобива терена, вдига луксозен хотел, но не изгражда сграда за колежа.

Юристът на областната администрация във Варна Кристиян Богоев заяви, че държавата претендира за земята, върху която е вдигнат хотела. Не било ясно дали делото ще бъде заведено срещу „Краун хотелс“, тъй като не се знае на кого точно в момента са терените. Ако държавата спечели делото, ще претендира и за съсобственост в хотела. От своя страна Икономическият университет също съди „Краун хотелс“.

Webcafe.bg