Бизнес дамата Юлияна Плевнелиева

Вместо да отвори нова страница като първа дама Юлияна Плевнелиева отвори нова фирма

 Съвременна жена, добра майка, спортна фигура, секси излъчване и печеливша бизнесдама.  Такава е новата първа дама на България. Колкото повече страни от обективите на медиите, толкова повече интерес събужда тя сред журналистите и сред обикновените българи, които се питаха защо тя не е до съпруга си в такъв важен момент какъвто бе церемонията в парламента, на която той се закле като четвърти държавен глава на страната и при официалното му встъпване в длъжност на 22 януари, когато заедно с Маргарита Попова прекрачиха прага на „Дондуков” 2 като новите президент и вицепрезидент.

Използвана е информация от:

24 часа

скандал

 Историята на Юлияна Плевнелиева

Юлияна Плевнелиева е родена на 28 януари 1975 г. Завършила е Втора английска гимназия в София през 1994 г., а през 2000 г. - право в Нов български университет. Тогава се жени за 11 години по-възрастния от нея Росен Плевнелиев. Тя е плътно до него и по време на тържествената първа копка на Бизнес парка в „Младост 4", който го прави милионер.

Съпругата на бившият строителния министър и настоящ президент на България, Росен Плевнелиев Юлияна е била в медийния бранш.

Ръководила е отдел "Информационни технологии и инфраструктура" в "Икономедиа", издател на вестниците "Дневник" и "Капитал" почти до средата на януари 2012 г.

От информация в интернет става ясно, че съпругата му е била 3 г. продуктов мениджър на karieri.bg.

Грижила се е за всички онлайн продукти на "Икономедиа", както и за вътрешните софтуерни и комуникационни системи във фирмата.

След като става министър на регионалното развитие в кабинета на Бойко Борисов, Плевнелиев, който преди това е бил  шеф на германската строителна компания "Линднер", прехвърля общият бизнес със съпругата му изцяло на нейно име. Според фирмените регистри 35-годишната дама е едноличен собственик и управлява "Ателадиа" и "Ателадиа консулт".

Госпожа Плевнелиева се е занимавала със селски туризъм в района на Банско и други части на страната. Чрез обща фирма  е съдружник в строителната  "Аклади имобилиен", и в компаниите за "покупка, строителство и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба" "Бългериън резиденшъл пропъртис" и "Си ю пропърти". В последната Плевнелиева е също в ръководството.

Първата дама се занимава със селски туризъм в района на Банско и други части на страната. Тази фирма пък е съдружник в строителната "Аклади имобилиен", и в компаниите за "покупка, строителство и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба" "Бългериън резиденшъл пропъртис" и "Си ю пропърти". В последната Плевнелиева е също в ръководството. Семейство Плевнелиеви има 3 деца -Филип, Асен и Павел. Юлияна ражда първото си дете Филип през 2000г. и остава вкъщи цели две години. От август 2003 до септември 2004 е координатор на Българската ИДЛО Алумни Асоциация, а през 2004 г. Росен Плевнелиев убеждава приятеля си Иво Прокопиев да я назначи в интернет отдела на „Икономедиа", където бъдещата Първа дама работеше до средата на този месец.Междувременно ефектната брюнетка  успява да специализира финанси в Сити Юнивърсити Сиатъл във Вашингтон и да роди още две деца.

Начело на"Линднер" новият строителен министър построява «Бизнес парк-София“, който бе продаден на американска компания за 250 млн. евро по това време Юлияна е до него.

В интернет отдела на „Икономедиа" всички я наричат просто Ю и я определят най-общо като "пич". Дори този факт е коментиран от нея в социалната мрежа Twitter .

Интересна е историята как Росен Плевнелиев взел 70 хил. лева заем от жена си Юлияна.

Парите са отпуснати от фирмата на съпругата на президента „Ателадия консулт“ преди три години. Само след няколко месеца Росен Плевнелиев съумява да изплати дълга на съпругата си + 8% лихва. През 2008 г. фирмата на Юлияна Плевнелиева е била в своя възход и освен банкова дейност, тя предлагала и консултантски услуги. През 2008 г. “Ателадия консулт“ отчита приход само от консултантски услуги в размер на 335 хил. лева. Юлияна разчитала на външни специалисти, които да изготвят качествените консултации за клиентите й и не е сбъркала.

Макар и платила за консултантските услуги около 130 бона  на своите външни експерти в края на 2008г.  “Ателадия консулт“ отчита чиста печалба в размер на 185 хил. лева, след като Юлияна вече е изплатила данък  печалба и ДДС. Впечатляващ факт според колегите от Скандално.нет от които научихме тази информация е, че в тази безспорно успешната година на първата ни дама, в нейната фирма са работили само 2 човека на постоянен трудов договор?! Интересно обаче е, че  е да се отбележи, че в момента  в който президентът Росен Плевнелиев става министър, бизнесът на жена му тръгва рязко надолу.

Дали Юлияна Плевнелиева не съумява да се справи с кризата или може би съпругът й преди е имал повече време и е й помагал значително при управлението на “Ателадия консулт“, но налице е резултатът през близките изминали години фирмата на първата ни дама е във възход, а в края на 2010 г се оказва, че в крайна сметка дружеството й няма дори лев печалба.

Част от ежедневието на Юлияна Плевнелиева минава в къща с огромен закрит плувен басейн в затворения комплекс “Резиденшъл парк” в полите на Витоша. Плуването сутрин в собственият им басейн се практикувало редовно, както и разходки с велосипеди през уикенда.

"Резиденшъл парк” е с доста внушителни размери. Комплексът е разположен върху площ от цели 235 хил. кв. метра и включва 900 жилищни единици с разгъната застроена площ от над 115 хил. квадратни метра.

Солидна охрана пази луксозната нова къща на милионера и четвърти български президент Росен Плевнелиев . Богаташкото кварталче е опасано със стабилна ограда, а десетина охранители се грижат за спокойствието на живущите там. Влизането в "Резиденшъл парк" става с пропуск. Достъпът на външни лица, включително и журналисти, е строго забранен. Мерките за сигурност са по настояване на живеещите в комплекса - чужди дипломати, представители на световни компании, мутри и родни бизнесмени. Разполагат и със собствен градски транспорт с маршрутки, собствена пощенска станция, огромни търговски площи, спа комплекси и дори устройства за продажба на в.“Капитал“.

 Къщата на Плевнелиеви се намира в горната част на комплекса. Разгърнатата й площ е 478 кв. м , а  гаражът - 74,6 кв.м. Цената на къщата в момента се движи между 420 000 - 450 000 евро. Отоплява се с газ.

Семейство Плевнелиеви  има 5 къщи - в с. Черноморец, в с. Баня край Банско, на Халкидики, два апартамента в София и много парцели. Семейната им кола е "Ауди Q7".

Общата разгърната площ на имотите е 2500 квадрата. Семейство Плевнелиеви е съсобственик в редица имотни проекти в столицата в «Резиденшъл Парк София", «Лозен Консулт", «Плевнелиеви" и в Благоевград «Ирис Инженеринг".По банкови сметки двамата имат над 9 млн. лв. , а според някои данни и 12 млн. лв.

Преди да стане министър Плевнелиев е декларирал през 2008 г. средства на влог 189 253 лева., а от връщане на парични вноски в дружествата Плевнелиев е добавил 1 955 830 лв.

На 21.04.2011 г. е декларирал за съпругата си Юлияна доходи извън трудово-правни отношения 43 480 лв. и дивиденти за 238 158 лв.

От интервюта с Росен Плевнелиев отпреди две-три години научаваме, че вкъщи жена му е човекът, който се грижи за ремонтите.

При този лукс и имане, макар и постигнати с много труд е ясно защо Росен, и съпругата му Юлияна дълго време не искаха да застанат пред камерите и фотоапаратите заедно с трите си момчета - Филип, Асен и Павел. Сега това е неизбежно. Плевнелиев вече каза, че няма да отиде да живее в Бояна, но това пак няма да спаси фамилията му от публичността, защото Юлияна вече е първа дама. Имаме си подобно на обитателите на Белия дом и първо куче в републиката - любимото им хъски Алегра.

Новата 2012 стартира ново бизнес начинание  на първата дама на страната Юлияна Плевнелиева. Докато Росен Плевнелиев се стяга за полагането на клетва като държавен глава, съпругата му основа поредната фирма на свое име. Предприемчивата дама продължава да се развива в сферата на информационните технологии с новото си начинание, научаваме от медиите.

Изненадващо Юлияна Плевнелиева е напуснала досегашната си служба в медийната група „Икономедия” , която издаваше вестниците „Капитал” и „Дневник”, а впоследствие в. „Капитал Daily”. Решението й навярно е било продиктувано от високия президентски пост,  на който бе избран съпруга й, за да не навреди на репутацията му. Шеф на Плевнелиева в „Икономедия” беше олигарха Иво Прокопиев, с чиято жена, Галя президентшата е първа приятелка.

Новата фирма на съпругата на Росен Плевнелиев се казва „Мейз лабс” и обхваща широк спектър от дейности – от информационни технологии до недвижими имоти. Като собственик на фирмата е отбелязана „Ателадиа” на Плевнелиева и бизнес партньора й Камен Станев.

Съпругата на Росен Плевнелиев все още отказва да застане официално до него като първа дама. Юлияна Плевнелиева избягва медийното внимание и дори не се появи до мъжа си в една от най- важните му битки – за „Дондуков” 2, както и при церемонията в парламента, на която той се закле като четвърти държавен глава на страната и при официалното му встъпване в длъжност на 22 януари, когато заедно с Маргарита Попова прекрачиха прага на „Дондуков” 2 като новите президент и вицепрезидент. Все още не е ясно как ще съчетава задълженията си като първа дама с бизнес делата си. Засега Плевнелиева се е съсредоточила май изцяло върху бизнеса и семейството.

Дори се говори се, че бизнес дамата много се обидила на съпруга си, когато решил да угоди на Бойко Борисов и Цветан Цветанов и да влезе в президентската надпревара. На нейните прищевки се дължи и каприза на президента да остане да живее в дома си, вместо да се пренесе в резиденция „Бояна”, но дали това положение ще продължи през целия му мандат, едва ли някой се наема да се обзаложи.

Защо Юлияна стои извън светлините на прожекторите

Някои от колегите от различни медии споменават като причина  ревността на съпруга, заради хубавата и по-млада от него с 11 години брюнетка. Може би имат някакви малки основания, но според мен това не е най-важното. За мен нещата погледнати отвън са много добри за едно семейство – добро благосъстояние, три деца, собствен бизнес, добро място за живеене, общи преживявания, сплотеност, интелигентни и високообразовани хора с добро име, добра кариера ... Всичко това сме го гледали само преди двадесет години само по сериалите, а тук в Б ългария едно момче от Гоце Делчев го е постигнало и то заедно с очарователната си съпруга.

Въпреки тези успехи Юлияна Плевнелиева не беше до своя съпруг по време на предизборната му кампания, когато той обясняваше причините тя да не е с него:

"Не съм видял да има избор на първа дама или първи съпруг. Ако бъда избран за президент, и съпругата ми, и аз искаме децата ни да имат нормално семейство и нормален живот. Така че няма да видите жена ми да бъде спонсор на модни ревюта или да организира благотворителни чайове за скучаещи съпруги".

  Тя дори не гласува заедно с мъжа си и даде вота си на различно място от Плевнелиев. Новият президент пък не уточни защо половинката му отсъства.

В интервю за  в. „Дневник“ от 31 окт.2011 г. намираме интересна информация:

Водеща: Първите думи на съпругата ви Юлияна вчера към вас, когато разбрахте, че вие сте новият президент, какви бяха?

Р. Плевнелиев: Аз се прибрах към 1 и половина вкъщи. Тя ме поздрави за успеха.

Водеща: Синовете ви са малки, не са...

Р. Плевнелиев: Децата са малки, трудно е да им обясним още всичкото това, което се случва около мен. Големият син Филип, разбира се, вече е много повече в час, той е на 11 и половина години, но ще свикваме с промяната.

Водеща: Как ще ги предпазите от главозамайване? Защото на тази възраст лесно се завърта...

Р. Плевнелиев: Това е огромно притеснение. Това е огромното притеснение на моята съпруга и моето лично - баща президент, а все още те са много малки, ще получават и двойки и със сигурност в училище... и ще бъдат и невинаги най-послушните и най-дисциплинираните. И се притеснявам, че тогава ще търсят в подобни трудни ситуации, когато учителите им се карат, когато имат конфликтни точки, ще търсят лесното обяснение, но баща ми така, баща ми онака. Лично мен това много ме притеснява, затова, дето се казва, ще даваме всичко от себе си да оставам и аз като президент един така... както съм и безкрайно благодарен на моята съпруга, все пак един човек, който не се е главозамаял от това, че е станал президент.

Дали това пък не е истината за отсъствието на Юлияна Плевнелиева останала нарочно извън светлината на прожекторите, заради децата и да ги предепази от главозамайване ?!

Подобна теза изказа и президентът преди време :

Децата ми са малки и искам да живеят нормално, да ходят на училище със собствен транспорт и да си играят с приятелите си пред дома“, коментира Плевнелиев.

Според в.“Уикенд“ се твърди, че Юлиана имала фобия от фотографи и за нищо на света не искала да влиза в светлината на прожекторите.

Всичко това може би е донякъде вярно, но аз мисля, че характерът на г-жа Плевнелиева е логичното обяснение за всичко. Тя е своеобразен бунтар и личност, която има свое лично мнение по всички въпроси. Представете си бизнесдама да отиде в Камбоджа и да събира помощи за тамошните изтерзани деца, бизнесдама която въпреки кариерата си е пожелала и огледала три момчета, а не се е отдала само на любовта към бизнеса и парите свързани с него. Бизнесдама, от чийто постинги в социалната мрежа научавам, че разфасова домашно прасе ... Бизнесдама, която  се носи неглиже, спортно облечена, почти без грим и само колегите й могат да я познаят. Оказва се, че новата първа дама ненавижда роклите и официалното облекло. На работа ходи по дънки, маратонки и спортно яке.

Споделя често в  Twitter. Тя просто е друго поколение, с други ценности и е различна за консерваторският български дух, който е свикнал жената да е до нейният съпруг особено в такива важни моменти, в които бившите първи дами застанаха до своите мъже и президенти и дори оставиха настрана своята кариера или прещевки. Вярно е, че тя много добре осъзнава, че президентът на България не е президент на САЩ и такава помпозност не е нужна и дори е абсолютно излишна, но кой ли да го разбере ...

Всички първи дами на България до момента не са бягали от задълженията си, дори да не им са били присърце. Мария Желева, съпругата на бившия президент Желю Желев, не беше много наясно с протокола и често двамата попадаха в смешни ситуации, които изумяваха чуждестранните им домакини. Въпреки това бившата президентша никога не бягаше от отговорност.

Досегашните президентши Мария Желева и Зорка Първанова опитаха да продължат работата си, но не им се получи. Антонина Стоянова прие ролята с цялата  сериозност и създаде администрация на първата дама.

Юлияна Плевнелиева обаче е по-различна и това си личи не само по нейните действия, но и по коментарите й в социалните мрежи и форумите. С извинение към нея ще публикувам някои от тях, които ще ви дадат и на вас много от отговорите свързани с нейната личност :

yumito Yuliana

+1 5/6 @svetlinko: ...десетки бездомни кучата, лаещи радостно...празнуват победата на Фандъкова #tow @capitalbg

26 Oct

 yumito Yuliana

ААААААААААААААААА! Решение на ученическа логическа задача: "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни" http://www.dnevnik.bg/1076810/ via @Dnevnik

 yumito Yuliana

Във форума на Дневник ме наричат "Другарю Ю". Знаех си, че някой ден ще стана момче. Ето, напредвам!

yumito Yuliana

По традиция немалка част от нас ще отпразнуват националния празник извън страната. Да живее България, разбираш ли...

2 Mar

yumito Yuliana

"Гарантирано от премиера" може само да ерозира институционалните механизми и независимата съдебна власт http://www.dnevnik.bg/1031808

27 Jan

yumito Yuliana

RT @nikcname Новата мантра: Ние ги записваме, те ги пускат. @capitalbg #ToW

26 Jan

 yumito Yuliana

За #ToW @capitalbg RT @YanaBodurova Добро утро, имате 4 пропуснати подслушвания...

19 Jan 11

yumito Yuliana

Последна новогодишна реч на Гоце. Идат избори. През есента ще отроним по сълза от облекчение.

31 Dec 10

 yumito Yuliana

Наглостта на Гоце 2: "Нека говорят каквото си искат, ще стане каквото трябва". Няма капка елегантност в този.

28 Nov 10

yumito Yuliana

Наглостта на Гоце: в миналото играл център нападател, сега бил плеймейкър, в бъдеще щял да играе каквото и да е... #fairplay

28 Nov 10

yumito Yuliana

Гледах новините. Да имате усещането, че Путин ни се подиграва?

13 Nov 10

 yumito Yuliana

да, софийска вода са тикви!

3 Nov 10

yumito Yuliana

+1 RT @IvanBedrov: Думата "проект" се отнася към "партия", както "ром" към "циганин" предполагам

1 Nov 10

 yumito Yuliana

Не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет. Да го прати през девет планини в десета и там да се оправят, завалиите...

18 Oct 10

 yumito Yuliana

Обич: общ.съветник изкупил с пари на ГЕРБ 200билета за концерт на Веско Маринов, да не пеел на празна зала http://www.capital.bg/973565/

9 Oct 10

yumito Yuliana

+1 RT: @CapitalBg: 13/13 #tow @capitalbg RT @rbosev: В Църковния календар за 2011 има нов празник:Бойкоявление. http://bit.ly/a0pVoS

15 Sep 10

yumito Yuliana

В Созопол вали. Ще намокри онези клоуни с мощите.

5 Aug 10

Мисля, че който има очи да чете, разбира отговорите на много въпроси ...

Юлияна Плевнелиева според мен ще бъде най-добрата първа дама досега в България, без досада, фалш и грим, от плът и кръв и чудесен усет към пулса на времето, майка и работещо момиче и надявам се чудесна половина на новият български президент, който дава заявка да промени формалните прояви и дрънканици на онези преди него. Дано го постигне!