Благодарение на оръжията за Украйна износът ни счупи рекордите за всички времена

Износът на България през март е счупил рекордите за всички времена. Това показват данните за външната търговия на страната ни на Националния статистически инситут.

Никога в историята България не е изнасяла продукция за над 8 милиарда лева в рамките на един месец.

Все още липсва разбивката на данните по сектори, но е много вероятно основната причината за отличните данни да е износът на България на оръжия за украинската армия, който минава през фирми посредници от Полша, Чехия и Словакия. Другите основни причини са експортът на електроенергия (страната ни продължава да е нетен износител) и зърното - стоки, които в момента се търгуват на рекордни цени на световните пазари.

Ето и как коментира новината топикономистът Лъчезар Богданов във фейсбук профила си:

Износът на България чупи поредни рекорди (отново) през март:

- най-висока стойност в историята изобщо - над 8 милиарда лева;

- ръст спрямо март 2021 г. - 38.9%; ефектът не е само от инфлацията - цените за международния пазар в промишлеността са нараснали с 22.7%;

- ръстът спрямо март 2019 (годината преди пандемията) е 68.2%.

- за първото тримесечие износът нараства с 34%.

Всичко това - при война, огромна политическа несигурност и връх на енергийните цени (достигнат в първите 10 дни от март).

Българската индустрия има по-високи разходи за енергия и суровини, но пък и успява да продава повече и на по-високи цени на глобалните пазари. 

Благодарение на оръжията за Украйна износът ни счупи рекордите за всички времена | Икономика | Новини от България и Света | OFFNews.bg