Благодарение на Турция Цачева печели в чужбина

 
колаж Георги Динев
ДПС и ДОСТ си поделят избирателите там, а Радев води в САЩ
Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева печели вота на българите в чужбина, сочат резултатите от преброяването на ЦИК при обработени 79.45% от протоколите извън страната.
Председателят на парламента получава 24.58% от гласовете зад граница, което е с 8 на сто от резултата на номинирания от БСП ген. Румен Радев, който е с 16.58% подкрепа. Най-много гласове Цачева получава от Турция. В момента са публикувани данните от 21 секции, в които гласовете са разпределени между Цачева и Орешарски. 6756 гласа са за Цачева, а 8124 за Орешарски, според данните от 21 секции. Гласовете за другите кандидати са рядкост. Преди изборите ДОСТ на Местан заяви, че ще подкрепят Цачева. В някои секции в Испания също води Цачева.
Трети в чужбина е Трайчо Трайков с 13.33%. В секциите в Западна Европа и Австралия той води. В САЩ първи е Румен Радев, след него е Трайчо Трайков.
Четвърти във вота от чужбина, отново заради Турция, е подкрепеният от ДПС бивш премиер Пламен Орешарски, за когото са гласували 12.61% от сънародниците ни в чужбина. Пети е Каракачанов с 11.39%.
За гласуването в Турция прави впечатление, че там в секциите са успели да гласуват между 800 и 900 души, нещо, което въпреки дългите часове стоене на опашки не успяха да направят в Лондон и Франкфурт. Там са сгласували средно по 500 души в секция. Основната причина за забавянето беше изискването за попълване на декларация от всеки гласоподавател. Заради референдума се попълваха по две декларации.