Близо 400 от ДС се грижили за обслужването на „отговорните другари“ – с подбрани храни и алкохол

Написано от Христо Христов

https://www.desebg.com/ubo/4717--400-

 

 

Тодор Живков (четвъртият от ляво на дясно) надминава всички свои предшественици, ръководители на БКП, със създаването на редица привилегии за т. нар. правоимащи – комунистическата върхушка | Източник: Интернет.

 

 

 

Още преди да прерасне в Управление „Безопасност и охрана“  (УБО) на Държавна сигурност отделът, който се е грижил за обслужването на комунистическата върхушка, е наброявало близо 400 служители.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад от министъра на вътрешните работи Георги Цанков до Политбюро на ЦК на БКП относно изпълнение на решение на висшето партийно ръководство от 1951 г. за подобрение  на работата на отдела, натоварен с обслужването на червения елит.

В документа е посочено, че са взети мерки за специалното снабдяване и обслужване на комунистическите управници.

Те са зареждане с „добър асортимент хранителни продукти, текстил, кинкалерия и всичко друго , необходимо за задоволяване нуждите на обслужваните другари“.

Още през 1951 г. в ДС са организирали химико-бактериологична лаборатория, през която е минавала храната на висшата комунистическа номенклатура.

Осигурявани са първокачествени и разнообразни спиртни напитки от разширената изба на Евскиноград, чийто капацитет от 30 000 литра е бил увеличен на 50 000 литра.

ДС срещала трудности в осигуряването на някои продукти като кафе, шоколад и какао поради липса на… валута.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt