You are here

Близо 9000 деца бежанци са обявени за изчезнали в Германия

Броят на непридружените деца бежанци, обявени за изчезнали в Германия, се е удвоил през последните 6 месеца и е достигнал 9000, съобщи Quarz.

Според данните, публикувани от Федералната криминална служба, общият брой на децата, изчезнали след първоначалната си регистрация е достигнал 8991 към 1 юли – в сравнение с 4749 в началото на годината.

Институцията твърди, че повечето от изчезналите деца са на възраст между 14 и 17 години. Над 860 от тях обаче са под 13 години.

До момента не са открити конкретни доказателства, че част от тях са в ръцете на престъпни групи. Притесненията обаче са сериозни.

Говорител на службата каза пред местни медии, че децата без придружители напускат приемните центрове за бежанци, а след това се регистрират като издирвани от полицията.

Понякога те влизат в регистрите на изчезнали щом се преместят в друг бежански център, тъй като често нямат документи за самоличност, или са с грешно изписани имена.

В други случаи напускат, за да се присъединят към семейство или познати на друго място, без да уведомят полицията. Но има и по-мрачни възможности.

„Много деца изчезват в опит да намерят семейството или общността си. Но в доста от случаите могат да бъдат отвлечени. Може да се се доверили на някой, който иска да спечели от уязвимостта им. Или да станат жертва на трафик на хора“, казва Федерика Тоскано от организацията Missing Children Europe.

По думите ѝ не трябва да се приема, че децата изчезват, защото имат някакви свои планове. Властите не съобщават за непридружените деца бежанци като в случаите с други изчезнали деца, отбелязва тя.

„Знаем, че полицията не следва същите протоколи при изчезването на непридружени деца, каквито биха следвали при изчезването на младеж от Италия и Германия. Това е проблем и навсякъде в Европа. Изчезванията обикновено се докладват твърде късно, или това се случва просто с административни цели. Властите подценяват риска, на който са изложени децата“‘, каза още Тоскано.

Организацията Save the Children оценява, че през миналата година в Европа са влезли около 26 000 непридружени деца, а Европол предупреди, че те могат да станат плячка за трафикантите на хора.

Повечето от изчезналите деца в Германия са от Афганистан, Сирия, Сомалия, Еритрея, Мароко и Алжир.

„Непридружените деца от конфликтни региони са най-уязвимата група от населението. Те или са изпратени от родителите си, за да влязат в Европа преди тях, или са избягали с други членове на семействата си“, обяснява Марияна Беркет от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

http://ureport.bg/