You are here

Блок в Бургас остана без покрив след недовършено саниране.

Блок в жк Изгрев в Бургас остана без покрив след недовършено и некачествено саниране въпреки предвидените над 2 млн.лв. за СМР

Едва ли му пука на някой в община Бургас , че живеещите в блок №9 в бургаския квартал „Изгрев” се оплакват, че техният блок все още не е саниран, заради което покривът тече ... Санирането на блока им е започнало в края на месец септември. Фирмата, ангажирана за ремонта, е дошла и започнала да разпокрива изолацията с желанието да го ремонтира. Според хората, които живеят в блока обаче, покривът не е довършен, тече навсякъде. Пострадали са не само горните етажи, но и по-долните. Само два от осемте входа в момента са обградени от скеле.


„Живея на третия етаж. Тече при всеки дъжд. Обещаха ни, че ще работят по празниците, но никой не дойде. Нито един от входовете не е готов”,каза пред НТ един от живеещите в блок №9. 

Посещение направили и представители от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те обещали да предприемат мерки. Строителите обаче ги няма, а хората не вярват, че някой ще им помогне.

„Наясно сме с проблема, който има в този блок, и с неколкократните наводнявания на последните етажи. Направили сме протоколи за щети. Съгласно договора, строителят има ангажимента да отстрани щетите за негова сметка, за което ние ще следим. Хората ще бъдат обезщетени с ремонт на жилищата, в зависимост от това какви са щетите”, обеща инж. Веселина Цекова, представител на общината.

Първоначално този блок бе в спряната обществена поръчка РОП 00797-2016- 0025  от 27 април 2016 г. с която се спираше санирането на 40 блока н Бургас за 53.5 млн. лв. без ДДС. Гаранцията по тази позиция на тази сграда е едва 22 528 лв. Многофамилната жилищна сграда се състои от 8 (осем) входа с по 8 (осем) жилищни етажа.Индикативната (прогнозна) стойност е 2 252 856,00 лв.без ДДС, от които съответно 121 776,00 лв без ДДС за проектиране и авторски надзор и 2 131 080,00 лв без ДДС за изпълнение на СМР.

Е, ако бяха вярвали и писали на Дядо Коледа за желанието си да имат покрив, може би щеше да им го сбъдне, но на общинските чиновници явно не им пука ...

"Под лупа"