"Блумбърг": България може да изпадне в нова рецесия

"Блумбърг": България може да изпадне в нова рецесия„Възстановяването на България може да спре, след като преди една година страната се върна към растеж.“ Това съобщава американската агенция „Блумбърг“. Според анализа на агенцията растежът на източноевропейските икономики вероятно ще се забави през третото тримесечие, тъй като дълговата криза в Европа намали износа, а това беше основната движеща сила за растежа. „Блумбърг“ предупреждава, че рисковете от рецесия в еврозоната и слабото вътрешно търсене, което все още се възстановява от най-тежката си криза от две десетилетия, са засилили опасността от икономическа стагнация в Източна Европа.

В анализа си за Източна Европа „Блумбърг“ посочва, че  през последното тримесечие БВП на България е нараснал само с 0,2% спрямо 2% предишното тримесечие. Растежът на чешката икономика е достигна 1,6% през третото тримесечие на годишна основа, което е спад с 2,2% спрямо предишното тримесечие, а унгарската икономика регистрира спад от 0,8% спрямо 1,5%. В Словакия растежът е намалял до 3% спрямо 3,3% предишното тримесечие, а Румъния е една от малкото държави, които излизат от негативната тенденция с растеж от 1,9% спрямо 1,4% предишното тримесечие.

Според анализа на агенцията кредиторите, които субсидираха икономическия бум в Източна Европа преди кредитната криза през 2008 г., изпитват затруднения заради влошаването на качеството на заемите и забавянето на икономическия растеж. Регионът пострада най-тежко след срива на банка "Лемън Брадърс" преди три години и може да бъде изправена пред заплахата от нов рязък спад заради разпространението на проблемите в еврозоната.

От „Блумбърг“ посочват, че финансовата стабилност в региона е заплашена, защото западноевропейските банки са намалили балансите си с 2,5 трилиона евро (3,4 трилиона долара), за да изпълнят изискванията за капитала си.

ГЛАСОВЕ