БНБ е наляла над 10 млн. лева на фирма с основател и бивш управител и собственик на Левски Спас Русев

Бившият шеф на БНБ Иван Искров възложил спорна обществена поръчка на Спас Русев.

В продължение на четири години Българската народна банка е плащала неправомерно милиони левове на фирмата "Телелинк", чийто основател и бивш управител е новият собственик на Левски Спас Русев. Това пише в официален доклад на Сметната палата за извършен одит на бюджетните разходи на БНБ и тяхното управление, съобщава "Банкер".

Договорът е за доставка на комуникационно оборудване и софтуер, включително и поддръжка, а срокът му - четири години. Проблемът, според Сметната палата, е в това, че БНБ първоначално е определила да изхарчи за тази цел 1.26 млн. лв., но в крайна сметка е платила на "Телелинк" 10.6 милиона.

 Докладът на Сметната палата все още не е изпратен до прокуратурата, което автоматично означава, че държавното обвинение не е сезирано за станалите вече публични факти. 

Преди дни лондонският бизнесмен стана собственик и на "Виваком", с което предизвика острата реакция на бившия шеф на КТБ Цветан Василев, който оспори сделката и дори намекна за участие на държавата в нея.

"В решението на управителния съвет на БНБ няма посочена конкретна прогнозна стойност и срок за изпълнение на договора. Липсата на управленско решение за разходване на конкретна сума за обществената поръчка, непосочването в договора на прогнозни количества от всеки вид комуникационно оборудване и софтуер, които да бъдат доставени в рамките на четиригодишния срок, както и необосноваването на потребностите от доставките, в т. ч. на необходимото финансиране, е довело до изразходване на осем пъти повече средства от първоначално планираните", посочват от палатата.

От доклада става ясно още, че БНБ е заявявала за доставки определено оборудване, но "Телелинк" е обяснявала, че не може да осигури точно същите машини, защото били спрени от производство или предстояло спиране на хардуерната и софтуерната поддръжка от производителя. Затова фирмата на Спас Русев предлагала друго оборудване, уж на същата цена, но с по-добри технически параметри.

В соца -шофьор,  на Стоян Марков, един от хората по високите етажи на икономическата власт през 80-те години в дирижираната от Тодор Живков страна. На тази позиция той не е могъл да бъде назначен, ако не е одобрен или нает от прословутото УБО – Управление за безопасност и охрана, иначе казано интендантството на соцелита, отбелязва frognews.bg.

Вчера френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, описа връзката между комунистическия режим и сегашните му наследници във властта така:

„Да се признае, че предишният комунистически режим е вършел престъпления, означава да се търси отговорност от тези, които са ги вършили, каза той. Има ли престъпление, значи има и престъпник, който трябва да бъде наказан. Именно тази липса на разкаяние, на наказание, позволява на бившите служители на ДС да се измъкнат без последствия и да бетонират участието си във властта и сега.

Тази липса позволява на ръководителите на социалистическата партия да поставят цветя на паметника на най-отявления диктатор, който страната е имала, докато любезно се усмихват на учудените посланици. Тази липса позволява на избягали банкери и на други, които скоро може също да избягат, да ограбят милиарди и да ги оставят на данъкоплатците като дългове, тази липса позволява на политическите партии да слагат начело на службите за сигурност един млад 33-годишен олигарх, чието единствено качество е, че е верен на един бивш кадър на Държавна сигурност.“

На 30 август воденият от Спас Русев консорциум придоби официално контрола над Българската телекомуникационна компания. Това стана на ниво Люксембург, където компаниатя VivaTelecom, в която Русев с 46% поделя собствеността с „Делта капитал инвест“ на братя Велчеви и Красимир Катев, инвестиционното звено на руската банка ВТБ –VTB Capital и миноритарни собственици, стана собственик на InterV Investment. Това е люксембургско дружество, което е непряк собственик на БТК.