БНТ се скри зад Би Би Си, за да лансира лъжата за руска победа в Космоса

 

БНТ запозна в съботния следобед вчера на 18 януари своята аудитория с лъжата за руска победа в Космоса, базирана на гледната точка на режисьора Майкъл Лакман в неговия филм за тази мнима победа над САЩ, заснет през 2014 г. за канала БиБиСи – 4. Макар че поне година по -рано Москва официално си призна, че безнадеждно е загубила надпреварата в Космоса –  при това не само със САЩ.

Адски удобно е да се прави подобна проруска пропаганда зад фасадата на БиБиСи, но това не прави лъжата по-малка, а само по-жалка в играта на криеница зад чуждия гръб.

Тезата на Лакман е, че Русия може да е загубила надпреварата за Луната, но пък е произвела космическата станция МИР и с това е изпреварила САЩ. Такова е заключението въпреки контекста, според който САЩ съзнателно са финансирали руската програма през 90-те години и са присъединили свои астронавти към нея с политическата цел да подкрепят давещата се в нищета по онова време Русия след разпада на СССР и да предотвратят пагубно масово изтичане на руски мозъци към държави като Иран и Северна Корея. А в крайна сметка и станцията МИР вече “почива в мир”…

Според автора на тезата за руската победа, тя се изразява в разработването на скафандри за ходене по лунната повърхност ( които никога не влизат в употреба от страна на руски космонавти) или на натрупани по съветско време знания за дълго пребиваване на човек в Космоса.

Истината е, че днес “победителката” Русия изразходва за космически програми 14 пъти по-малко средства от САЩ. https://dariknews.bg/novini/biznes/rusiq-harchi-14-pyti-po-malko-ot-sash...

Русия губи състезанието не само спрямо водещата световна икономика, но и е изпаднала на шесто място в света по ниво на финансиране на космически програми за граждански цели, заяви ръководителят на пресслужбата на “Роскосмос” Александър Воробьов.

“При еднакъв брой космически направления в Русия и САЩ финансирането в Русия е 14 пъти по-малко”, заяви той цитиран от Интерфакс.

Не друг, а войнственият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин, отговарящ за космическата и военната промишленост в Русия,  заяви през същата онази 2014 г., когато е създаден филмът на БиБиСи-4, че увеличаването на производителността на труда 1,5 пъти няма да помогне на Русия да достигне САЩ в космическия отрасъл.

“Е, ще я увеличим 1,5 пъти, но пак никога няма да ги стигнем ( американците – бел. ИИ)“, цитира “Интерфакс” думите му на заседание на Министерството на промишлеността и търговията. Рогозин отбелязал, че днес Русия изостава от американците по производителност на труда в космическия отрасъл ДЕВЕТОКРАТНО ( курсивът мой – ИИ).

По думите на руския вицепремиер, ако руската индустрия не се бори с бюрокрацията, руснаците така и ще гледат отзад “НАСА и Илон Маск” ( Илон Маск е милиардер, ръководител на аерокосмическата компания SpaceX. Корпорацията разработва няколко проекта, в това число “Драгон” – единствения в света действащ товарен космически кораб, който може да се връща на Земята).https://duma.bg/rusiya-prizna-che-ne-mozhe-da-stigne-sasht-v-kosmosa-n124518?go=news&p=list&categoryId=45

 Oщe прeз дeкeмври 2013 г., т.e. прeди нaчaлoтo нa caнкциoннитe дeйcтвия cрeщу Руcкaтa фeдeрaция, бившият ръкoвoдитeл нa „Рocкocмoc“, прeдceдaтeл нa Нaучнo-тeхничecкия cъвeт нa руcкитe тeхнoлoгии Юрий Кoптeв, кaзa: „В кoличecтвeн и кaчecтвeн cъcтaв, ocoбeнo в oблacттa нa диcтaнциoннoтo нaблюдeниe нa Зeмятa, нaвигaциятa, мeтeoрoлoгиятa, cпeциaлнитe кoмуникaции, Руcия пoнacтoящeм e пo-изocтaнaлa нe caмo oт CAЩ и Eврoпa, нo дoри и oт Китaй и Индия. Тoвa, кoeтo имaмe днec в oрбитa, нe oтгoвaря нa cъврeмeннитe изиcквaния. ”

Cпoрeд рaзлични нeceкрeтни изтoчници Руcкaтa фeдeрaция дaлeч изocтaвa oт другитe рaзвити cтрaни в cъздaвaнeтo нa кocмичecки cиcтeми зa вoeннa нaвигaция и кoмуникaции, диcтaнциoннo нaблюдeниe нa Зeмятa и прoвeждaнe нa видeo и звукoвo рaзузнaвaнe. Прeди мeceц нa eднa oт кoнфeрeнциитe миниcтърът нa oтбрaнaтa Ceргeй Шoйгу кaзa, чe “Руcия трябвa дa cъздaдe мoдeрeн вoeнeн кocмичecки caтeлит, c кoйтo щe бъдe възмoжнo дa ce пoлучaт нaй-тoчнитe рaзузнaвaтeлни и кaртoгрaфcки дaнни”.https://fakti.bg/mnenia/374191-rusia-gubi-kosmicheskata-nadprevara

Както се казва, когато фактите говорят с данни, официално съобщавани от самата Русия, дори и БНТ би трябвало да се усъмни, въпреки “божествения статут” на един филм, произведен за иначе авторитетната БиБиСи-4. Но за БНТ съмнението е явно някаква европейска философска глезотия от времето на Декарт, неприложима спрямо стандартите на русофилската пропаганда у нас.

А че става дума за прокарване на чиста руска шовинистична пропаганда, сглобена от подбрани факти с надлежен коментар ( или при липса на такъв), се чу от възторга на съветски космонавт, който обясни във филма: Западна Европа се вижда от Космоса като най – осветената част от планетата ( на фона на величествената тъмнина на огромните руски простори, както сам се съгласи той ), но заслугата за тази концентрация руснакът приписа … на Русия.

Защото, според него, мощната Русия изтласкала ( немощната ?) Европа в част от континента и така се получавала тази гъстота на видимия чак от Космоса европейски просперитет. 

На това място авторът на филма би могъл да зададе въпроса дали на руското “изтласкване” се дължи фактът, че че днешна Русия диша прахта на Европа по брой и качество на изстрелването на сателити на орбита около земята. Явно подобна обективност не е била целта на замисъла.

А да очакваме от БНТ да се намеси с обяснение към проруската пропаганда чрез осъвременени данни за истинското състояние на руската космическа програма е точно като да очакваш от русофил да казва истината за неговата родина- кауза пердута, в московски чизми обута.

https://ivo.bg/2020/01/19/%d0%b1%d0%bd%d1%82-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b4-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d1%81%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bb%d1%8a/