Божков лийкс “касае” Борисов – и ешчо как!

Иво Инджев

Разправията (за да не взимам страна и да кажа “разправата”) на премиера Борисов с бизнесмена Васил Божков създаде вече един етикет за една от двете големи частни телевизии в България. Лично Борисов й го окачи, наричайки БиТиВи “Божков телевизия” заради телефонната връзка между бизнесмена и тази медия, чрез която зрителите получиха възможност да чуят и неговата гледна точка чак от Дубай.

Досегашната практика показва, че Борисов е непотопяем при подобни ситуации.

Най-близко до сегашната разправия е сагата с избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев. Той не просто се разграничи от бившите си “събеседници” във властта, но и направи опити да засегне с разкрития някои от тях. Напразно.

Ще успее ли този път Васил Божков на същото поприще?

Една от разликите между отбранителните тактика на Цветан Василев и контранастъплението на хазартния бос е в това, че Божков явно се е готвил за войната. Започна да вади свои доказателства за това как действа “системата” у нас по веригата власт – бизнес. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05/18/4067950_200_mln_leva_i_pulen_suport_-_bojkov_vkljuchi_v/?ref=home_mainStory

Изглежда започват да се оправдават очакванията, че Божков е труден противник, с когото Борисов и останалите в неговия отбор опитни ръгбисти няма да се справят толкова лесно чрез изкуствени засади, нагласени дузпи и назначени съдии на своя терен.

Поставиха го в положение да няма какво да губи с цели 11 обвинения в прокуратурата и той премина в контранастъпление с разкрития. Вече и с писмени доказателства как са го карали да подкрепя властта чрез рекламен договор с избрана от нея телевизия.

Работещите в медиите, а и не само те, отдавна знаят как осигуряването на реклами осигурява и медиен комфорт на осигурителя. Но едно е да знаеш, наблюдавайки резултата, друго е да видиш черно на бяло как работи кухнята, за да сготви манджата по вкуса на поръчителя. Клиентите на медийната яхния все по-трудно ще бъдат яхани с лъжи от екрана. Има всички основания да се отвратят от нея и окончателно да спрат да вярват в чистотата на вложените в нея продукти.

Ето това би било истинска катастрофа за самоуверените властелини на статуквото в България, което е чист внос от Русия, управлявана чрез телевизора от един автокраД и приближените му крадци.

Нищо по-страшно за популистката власт няма на този етап ( ако изобщо има следващ, т.н. съдебен), от лишаването й от основния й инструмент за манипулиране на наивната публика, ако тя изтрезнее. Махмурлукът й е голяма заплаха за пияното статукво, сред което властите и приближените им бизнесмени се опияняват от своето всемогъщество.

Многократно съм заявявал, че медийната власт у нас незаслужено се оценява като четвърта (по значение). Примерът с разиграването на десетки и стотици милиони, насочвани към избрана медия, потвърждава първостепенното значение на средствата за масова комуникация (и хипнотизация) не заради разиграния под масата обем на сумите, а поради естеството на факта, че такива пари изобщо могат да бъдат раздавани хазартно за нещо “невидимо”. Лъсва и става видно в цялата му грозота пазаруването на влияние, чрез което се печелят избори и се крепи властта.

Например е факт, че в никоя друга сфера от обществения живот и бизнеса няма толкова гарантирана недосегаемост на главните играчи срещу прокурорско и съдебно преследване, както това се забелязва в областта на медийната търговия с влияние. Няма нито един истински пострадал собственик или управител на медия през целия период на т.н. преход. Защото и едните, и другите минават от лагер в лагер в зависимост от това кой е победителят на изборите. Да не отегчавам читателите с известните на всички примери…

Горното доказателството, което съм давал не веднъж за това свое твърдение, винаги е било косвено. Сега имаме теч на факт, който едва ли може да бъде отречен, както се вижда от подписите в показания от Божков документ.

За да бъда кратък и да сведа коментара си до главното в разкритието на Божков, за което можете да се информирате от други медийни реакции, ще го определя като Божков лийкс. Този теч вече не може да бъде спрян с демонстрацията на фалшив непукизъм от страна на Борисов, който се опитва да напусне потока сух и този път с помощта на побългарения руски израз “не ме касае”.

Касае го и ешчо как!