You are here

Бойкомерът на долнопробния пиар регистрира рекорд

Таньо Костов имал рядка вродена болестПремиерът "сряза" лентата на оздравяло дете

Колкото по-надолу върви държавата, толкова по-дебелокож става премиерът Борисов. Колкото по-дебелокож става, толкова по-голяма е нуждата от замазване на гафовете му. Колкото повече се замазват, толкова по-непремерени са пиар акциите по спасяване на имиджа му. Колкото по-непремерени са те, толкова по-омерзени, отвратени и отчаяни са нормалните граждани. Доколкото изобщо такива са останали в България.
Малко след като заръча кучето, открило "трупа" на Мирослава от Перник, да бъде наградено с телешки пържолки, а семейството й да се извини на МВР, се оказа, че Борисов

е спасил дете от сигурна смърт

Или поне така беше съобщено. 13-годишният Таньо Костов имал рядка вродена болестживеел с родителите си в Гърция и имал рядка вродена болест, при която организмът не може да разгражда метала мед, получава се натрупване в черния дроб, който отказва да работи, момчето изпада в кома и единственият му шанс била чернодробна трансплантация. Донор има - баща му, но в болницата в Гърция не правели такива операции. След моменталната реакция на премиера детето е докарано у нас с гръцки военен самолет, оборудван за транспорт на тежко болни, и операцията е направена в Правителствена болница. Оттам се похвалиха, че шансът на Таньо бил едва 10%, но трансплантацията била успешна. В четвъртък детето беше изписано с безпрецедентна церемония, на която присъстваха лично спасителят, здравният министър, гръцкият посланик, шефът на лекарския съюз, пациентски организации и, естествено, десетки медии. Никога досега пациент на която и да било болница и с каквото и да било заболяване не е бил изписван в присъствието на министър, камо ли на министър-председател. Но след като Борисов е в състояние да открива ремонтиран паркинг на болница и боядисана детска градина, е напълно логично да "среже лентата" и на оздравяло дете.

При това става дума за дете с потисната имунна система, което стоеше без маска сред 100-тина души. Борисов кашляше в близост до него, а когато Таньо реши да благодари за оцеляването си първо на него, великодушният премиер отвърна: "На докторите ще благодариш!" Акцията

мина досега достигнатите граници на лицемерието и гаврата, 

колкото и допреди това да бяха скандално високи. Първо - така и не стана ясно каква точно е ролята на Борисов в спасяването. Единственото официално обяснение е - логистична помощ. Тоест вероятно в Гърция родителите са потърсили българския консул, историята е стигнала до външно министерство, което пък е потърсило Борисов, сигурно за да каже, че държавата ще плати за самолета и да нареди нещата да се задвижат бързо. Което е и станало. И сега всички трябва да ръкопляскаме лично на Бойко, че си е свършил работата? Не е ясно колко е платено за самолета, нито кой е дал парите. Ако Борисов е платил от джоба си - да се възхитим. Ако са от бюджета - къде е геройството? Долнопробно е да се използва нещастието на едно дете, за да се спасява имиджът на Борисов. Чиято естествена реакция е да помисли първо за кучето, открило трупа на друго дете.

Но както и при предишни "спасявания", не това е най-обидното. А че няма кой да спаси хилядите пациенти в България, които още не са се сетили да потърсят помощ лично от премиера. Най-малкото няма кой да се погрижи за хората, които чакат за трансплантация у нас, защото у нас трансплантации не се правят. След като лично Борисов постави тази дейност като приоритет в началото на мандата си и дори беше регистриран подем и увеличение на трансплантациите, за м.г. статистиката е плачевна. През 2011 г. е имало само 4 трупни донори, от които са присадени 13 органа.

Единствено през 2001 г. броят на донорите и хората, получили органи, е по-нисък 

Но, естествено, много по-трудно е да се направи работеща система, която да решава проблемите на всички нуждаещи се, отколкото да се вдигне телефонът и да се разреши един-единствен случай. Фанфарите със случая "Таньо" са обидни за родителите на пет от децата, които претърпяха чернодробни трансплантации в същата тази Правителствена болница. 4 от тези деца починаха, петото е ретрансплантирано в Англия, иначе и него го е очаквала подобна съдба. Последвалите проверки така и не дадоха отговор какъв е проблемът с тези операции.

Не е нужно дори да споменаваме цялостното състояние на здравната система, която убива и инвалидизира стотици българи, защото е окончателно сбъркана и извратена. От нея ГЕРБ и Борисов отдавна се вдигнали ръце, защото са абсолютно некадърни да поправят каквото и да било и за най-лесно са прехвърлили вината и отговорността на лекарите. Само още един пример - на тържеството в Правителствена Борисов не пропусна да обяви, че е решен проблемът на 4-те деца, страдащи от мукополизахаридоза у нас. Тяхното лечение струва 2 млн. лв. годишно, които тройната коалиция въпреки излишъците не пожелала да даде, а щедрият Борисов въпреки кризата ще ги даде. Само че няма да ги дава той, а българските граждани, тъй като лечението ще се поема от здравната каса, която пък се финансира от нашите здравни вноски. За сравнение - 2 млн. лв. е годишният бюджет на две малки общински болници, а парите на НЗОК не са без край. Човек с поне малко държавническо мислене би намерил друг начин за финансиране на лечението на четирите деца. Но тъй като в такива истории центърът винаги е той, въпросът как точно разрешава проблемите изглежда дребнав. Важното е хората да остават с впечатление, че е магьосник. Като най-изумителното е, че все още има много българи, на които им харесва да им се подиграват по подобен безпардонен начин.

Янина Здравкова

segabg.com