Бойко Борисов: Аз съм категорично “за” АЕЦ “Белене”

Той обясни на журналистката Ива Николова, че БСП на практика не са били “за” АЕЦ “Белене”, единственото свършено е да изтеглят заем за 1 млрд. евро, при това без да има договорена цена. “Какъв трябва да си, за да сключиш договор за милиарди, но да не знаеш колко”, попита той. И обвини Станишев, че е лъгал и руснаците, и своя електорат за централата.

Премиерът даде да се разбере, че не е притеснен, че Русия може да се оттегли от проекта. “И къде ще отидат? В Турция размитат за тях... Заводите на всички производители на атомни реактори са празни от поръчки”, анализира той.

Борисов нарече “щуротии на някои политици” версията, че има връзка между отнемането на лиценза на “Лукойл” и АЕЦ “Белене”. “Не отнемаме лиценза на руската държава, а на частна компания, която не е изпълнила закона”, обясни той. И изрази надежда, че до ноември рафинерията ще направи инвестиция за около 1 млрд. лв. и ще отговори на изискванията, за да има лиценз. Сагата около “Лукойл” премиерът нарече още “тест за министри как се държат в кризисна ситуация”. И оцени, че са се справили добре.

Борисов ясно показа и че няма да прости на “Синята коалиция”, че гласува за сваляне на кабинета на вота на недоверие за сектора “Сигурност”. Той припомни пак как през 2009 г. лидерът на ДСБ Иван Костов го е посетил в болницата с цветя и му е обещал подкрепа, а сега “вдигнаха ръчички срещу мен”. Борисов каза и че не вярва в подкрепата на сините за действията срещу “Лукойл” - целта всъщност била да спре най-голямото предприятие “Нефтохим”, да има криза с горивата тук и на Балканите, а те да “гледат сеира”.

“Добро” представяне на изборите наесен за ГЕРБ Борисов описа така: “Да са първа сила и с повече гласове от предишни избори, с кметове в големи градове и с президент.”

Бойко Борисов не издаде име за кандидат за държавен глава, но го определи като “такъв, който няма да е по никакъв начин в полза на ГЕРБ”.

Борисов лансира и версия защо ГЕРБ праща депутати за кандитат-кметове - за 2 г. “зад банката” те натрупали опит, а “новите в парламента ще се научат бързо”. Така партията се развива, смята той.

Премиерът прогнозира още, че наесен и “Стандард енд Пуърс” ще ни вдигнат кредитния рейтинг.

„Труд“